ptychu

ptychu

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 102]

Tort Melba

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Tort imieninowy dla mojego taty

Tort Melba

Składniki:

Tort Melba

 

Sposób przygotowania:

Tort Melba
Białka ubić, dodać cukier. Następnie dodać zmieszane żółtka z octem,a na końcu obie mąki z proszkiem . Wylać do tortownicy i piec ok. 40 minut.Po wystudzeniu przekroić na trzy placki i jeden włożyć z powrotem do tortownicy. Nasączyć go sokiem z brzoskwiń wymieszanym ze szklanką zimnej przegotowanej wody z dodatkiem łyżki cukru, nasączać każdy kolejny spód biszkoptowy.Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody, gdy spęcznieje rozpuścić. Śmietanę ubić, dodać cukier, gdy zacznie gęstnieć wlać cienkim strumieniem żelatynę. Chwilę miksować. Przekładać biszkopt gęstym kremem.Kilka brzoskwiń pokroić w kostkę i ułożyć na rozsmarowanym kremie. Udekorować rozetkami i owocami. Pędzelkiem pomalować delikatnie owoce tężejącą galaretką cytrynową żeby ładnie wyglądały. Smacznego!