krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort miętowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Tort miętowy

Składniki:

Tort miętowy

 

  • 800 ml śmietanki kremówki
  • 40 dag pralinek czekoladowych
  • z miętowym nadzieniem
  • 20 dag mąki
  • 5 jajek
  • torebka cukru waniliowego
  • szklanka cukru
  • 3 torebki zagęstnika do śmietany
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • wisienki koktajlowe do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Tort miętowy
Odłóż 8 czekoladek do dekoracji, resztę zalej śmietanką i podgrzewaj, mieszając, aż powstanie jednolity krem. Odstaw na całą noc do lodówki. •Białka ubij, dodaj 3/4 cukru i cukier waniliowy. Ubijaj jeszcze chwilę, wymieszaj z żółtkami, mąką, kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wlej do tortownicy o średnicy 26 cm i piecz 35 min w temp. 175°C. Ostudź. Rozetnij na 3 placki. •Czekoladową śmietankę ubij z resztą cukru i zagęstnikiem. Kremem przełóż placki biszkoptowe, zostawiając tyle, żeby wystarczyło na posmarowanie wierzchu. Udekoruj wisienkami koktajlowymi i odłożonymi, pokrojonymi na trójkąty czekoladkami.

Tagi:

jajko jajka