akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Tort migdałowo- cynamonowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort dla wielbicieli migdałów i cynamonu :) Obydwa smaki doskonale do siebie pasują i tworzą naprawdę smaczny tort. Polecam!

Tort migdałowo- cynamonowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort migdałowo- cynamonowy

Biszkopt migdałowy

Krem migdałowy

  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 500 ml śmietany 36%

Poncz

  • likier amaretto (opcjonalnie)

 

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Tort migdałowo- cynamonowy

Biszkopt migdałowy

Biszkopt robimy wg opisu z tej strony https://gotujmy.pl/biszkopt-migdalowy-najlepszy,przepisy-biszkopty-przepis,237211.html
Ostudzony przekroić na 3 blaty.

Krem migdałowy

Śmietanę 36% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Serek wymieszać z likierem i cynamonem, dodać do śmietany i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Dodać do niej kilka łyżek kremu, wymieszać, a następnie całą wlać do kremu, zmiksować.

Składanie tortu

Tort migdałowo- cynamonowy
Składanie tortu.

I blat biszkoptu nasączyć i umieścić w tortownicy, wysmarować go 1/3 kremu, a krem posypać posiekanymi migdałami i oprószyć cynamonem. Przykryć II blatem nasączonego biszkoptu i ponownie wysmarować kremem, posypać cynamonem i migdałami. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki tortu wysmarować pozostałym kremem. Boki obsypać posiekanymi migdałami, a wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić do stężenia. Smacznego!


Tagi:

jajko tort jajka