Sposób przygotowania:
Tort migdałowy na urodziny
Przygotować ciasto migdałowe ucierając miękkie masło na puch. Dodać cukier i kontynuować ucieranie. Wbijać po kolei po jednym jajku, które powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia wymieszać ze zmielonymi migdałami. Dodać do utartego masła i wszystko połączyć. Przelać do formy 19cm i piec w temperaturze 180*C przez ok 50min do suchego patyczka. Mleko wlać do garnuszka, odlewając 1/3 szklanki. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Dodać do mleka razem z cukrem i zagotować. Wyjąć laskę wanilii. Żółtka utrzeć z odlanym mlekiem i mąką. Wlać do mleka i ugotować budyń. Przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć i dodawać po trochę zimny budyń. Na końcu wlać amaretto. Odłożyć 3 łyżki kremu i połączyć je z czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Wystudzone ciasto przekroić na trzy części. Najpierw rozsmarować cienką warstwę czekoladowego kremu, a później jasną. Przełożony tort udekorować płatkami migdałowymi i kakao. Smacznego!