kamil0993

kamil0993

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 39]

Tort migdałowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis mojej babci

Tort migdałowy

Składniki:

Tort migdałowy

 

  • 80g masła lub margaryny
  • 80g cukru
  • 6 jajek
  • cukier waniliowy
  • 200g zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100g utartej gorzkiej czekolady
  • 1 słoik borówek (ok370g)
  • 200ml śmietany
  • 2 paczki cukru waniliowego.
  • Owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Tort migdałowy
Maso lub margarynę utrzeć z żółtkami, dosypując małymi porcjami cukier zwykły oraz cukier waniliowy. Migdały zmieszać z proszkiem do pieczenia i utartą czekoladą. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy. Na dno tortownicy położyć papier pergaminowy do pieczenia. Przygotowane ciasto wkładamy do formy i pieczemy w piekarniku w temp. około 175 stopni przez około 50 minut. Upieczone ciasto należy ostudzić. Następnie wyjmujemy je z tortownicy i rozsmarowujemy na nim pół szklanki borówek. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym i mieszamy z pozostałymi borówkami. Powstałą masę rozprowadzamy po cieście. Wierz dekorujemy wg uznania np. owocami. Smacznego :)