Sposób przygotowania:
Tort na 30 urodziny -kobieta
Masa chałwowa do tortu czy ciasta - PRZYGOTOWANIE: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem. Następnie dodajemy szklankę mleka i mąkę. Mleko , które nam zostało zagotowujemy i do wrzącego mleka dodajemy masę która nam powstała z żółtek. Gotujemy budyń i studzimy go. Mikserem ucieramy masło, dodając kawałek po kawałku na pulchną masę do której łyżką dodajemy powoli budyń już wystudzony ciągle miksując. Ostatnim elementem jest dodanie pokruszonej chałwy i spirytus. Miksujemy. Ja miksowałem dłużej aby chałwa ładnie połączyła się z masą. Masa cukrowa do tortu - PRZYGOTOWANIE: Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie, po odstawieniu jej na okres około 5-10 minut (ja odstawiam zazwyczaj dla pewności na 10) ustawiamy ją na garnku z gotującą się wodą.Wtedy żelatynę rozpuszczamy ciągle mieszając łyżką. Po rozpuszczeniu dodajemy naszą glukozę. Po okresie 60 sekund ściągamy z ognia i zaczynamy dodawać po troszku ok 2 łyżek przesianego cukru pudru, osobiście polecam firmę KUPiec. Mieszamy, w momencie gdy już widać,że do masy łyżką nie dodamy więcej cukru pudru, przekładamy na stolnicę i dłońmi po trochu wgniatamy cukier. Masa będzie plastyczna i nie będzie się kleić do rąk-to oznaka ,że już jest gotowa i pozostaje tylko nasza inwencja twórcza. Ja podzieliłem na kawałki, w zależności od potrzeby dodawałem dany barwnik.Ps. polecam masę cienko wałkować na tort, gdyż jest jak wiadomo bardzo słodka. Przy jej wałkowaniu podsypywać stolnicę cukrem pudrem.Biszkopt jasny : Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier kryształ, miksujemy. Dodajemy następnie żółtka.Miksujemy. Dodajemy przesiane i połączone ze sobą mąki i proszek do pieczenia i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy bo połączyć wszystkie składniki ze sobą. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i dalej mieszamy. Przekładamy ciasto na średniej wielkości blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną bułką tartą i pieczemy w temp 190 stopni. Przedzielamy na pół,Biszkopt ciemny: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę wraz ze szczyptą soli. Dodajemy cukier kryształ, miksujemy. Dodajemy następnie żółtka.Miksujemy. Dodajemy przesiane i połączone ze sobą mąki i proszek do pieczenia i łyżką drewnianą delikatnie mieszamy bo połączyć wszystkie składniki ze sobą.Dodajemy kakao i nadal mieszamy ciasto by kakao połączyło się z nim. Na koniec dodajemy sok z połowy cytryny i dalej mieszamy. Przekładamy ciasto na średniej wielkości blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podsypaną bułką tartą i pieczemy w temp 190 stopni. Ja wcześniej jeszcze do dwóch miseczek do zapiekania przełożyłem trochę ciasta aby mieć kształt kobiecych piersi. Biszkopt duży Przedzielamy na pół,Na biszkopt jasny podzielony na pół wykładamy 1 słoik dżemu, następnie przykrywamy ciemnym, nasączamy ponczem i wykładamy masę chałwową,Czynność powtarzamy. Nożem nadajemy kształt tali.a biszkopt z naszych miseczek przecięty na pół (także wyłożony masą) formujemy na kształt piersi. wykładamy je na ostatni biszkopt wyłożony masą. Cały biszkopt smarujemy masą aby nam było łatwiej później wyłożyć i ładnie uformować masę cukrową.Rozwałkowaną masę cukrową wykładamy na nasz biszkopt i nadajemy jej kształt na biszkopcie. Dowolnie potem zdobimy.
Netka