Sposób przygotowania:
Tort na 50 - tke
Biszkopt;
Białka oddzielamy od żółtek , następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy żółtka na przemian z cukrem ciągle ubijając.
Mąkę połączyć z kakao , proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać do masy białkowej i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy o śr. 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40 - 50 min w temp.180 stopni. ( do suchego patyczka ).
Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy, opuszczamy na podłogę z wysokości około 40 - 50 cm , wtedy biszkopt nam nie opadnie.
Studzimy i kroimy na trzy blaty.
Blaty nasączamy sokiem wiśniowym.
Masa śmietanowo - serowa ;
Schodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, dodajemy rozpuszczoną żelatynę a pod koniec porcjami delikatnie łączymy z serem.
Składanie tortu;
Spodni blat po nasączeniu smarujemy wiśniami w żelu, nakładamy część masy śmietankowo -serowym,nakładamy drugi blat, robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat i dokładnie dociskamy.
Cały tort smarujemy masą śmietanowo - serową.
Boki obsypujemy uprażonym kokosem.
Tort dekorujemy koralikami,ubitą śmietaną i owocami według swojego uznania.
Białka oddzielamy od żółtek , następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Następnie dodajemy żółtka na przemian z cukrem ciągle ubijając.
Mąkę połączyć z kakao , proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać do masy białkowej i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do tortownicy o śr. 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy około 40 - 50 min w temp.180 stopni. ( do suchego patyczka ).
Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy, opuszczamy na podłogę z wysokości około 40 - 50 cm , wtedy biszkopt nam nie opadnie.
Studzimy i kroimy na trzy blaty.
Blaty nasączamy sokiem wiśniowym.
Masa śmietanowo - serowa ;
Schodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, dodajemy rozpuszczoną żelatynę a pod koniec porcjami delikatnie łączymy z serem.
Składanie tortu;
Spodni blat po nasączeniu smarujemy wiśniami w żelu, nakładamy część masy śmietankowo -serowym,nakładamy drugi blat, robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat i dokładnie dociskamy.
Cały tort smarujemy masą śmietanowo - serową.
Boki obsypujemy uprażonym kokosem.
Tort dekorujemy koralikami,ubitą śmietaną i owocami według swojego uznania.
CORAL
BozenaMatuszczyk
Dziękuję.;)