BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1424]

Tort na 50 - tke

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam torcik jaki zrobiłam na 50 urodziny mojej kuzynce.Torcik ozdobiony owocami, w środku masa śmietankowo - serowa. Po prostu niebo w gębie.

Tort na 50 - tke

Składniki:

Tort na 50 - tke

 

  • Biszkopt kakaowy;
  • jajka 7 szt,
  • mąka tortowa 1,5 szkl,
  • mąka ziemniaczana 1/2 szkl,
  • cukier 1 szkl,
  • kakao 3 łyżki,
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
  • soda oczyszczona 1/2 łyżeczki,
  • sól szczypta,
  • krem smietankowo - serowy;
  • śmietana 30 % 1 litr,
  • serek mascarpone 500 g,
  • żelatyna 4 - 5 łyżeczek,
  • woda gorąca 1/3 szkl,
  • cukier puder 3 - 4 łyżki,
  • konfitura wiśniowa 1 słoik,
  • sok z wiśni 1/2 szkl,
  • wiórki kokosowe 200 g. uprażony ( bez tłuszczu),
  • Do dekoracji:
  • owoce,
  • bita śmietana,
  • koraliki cukrowe,

Sposób przygotowania:

Tort na 50 - tke
Biszkopt;

Białka oddzielamy od żółtek , następnie ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. 

Następnie dodajemy żółtka na przemian z cukrem ciągle ubijając. 

Mąkę połączyć z kakao , proszkiem do pieczenia i sodą, przesiać do masy białkowej i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do tortownicy o śr. 26 cm. wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 40 - 50 min w temp.180 stopni. ( do suchego patyczka ).

Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy, opuszczamy na podłogę z wysokości około 40 - 50 cm , wtedy biszkopt nam nie opadnie.

Studzimy i kroimy na trzy blaty.

Blaty nasączamy sokiem wiśniowym.

Masa śmietanowo - serowa ;

Schodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę, dodajemy rozpuszczoną żelatynę a pod koniec porcjami delikatnie łączymy z serem.

Składanie tortu;

Spodni blat po nasączeniu smarujemy wiśniami w żelu, nakładamy część masy śmietankowo -serowym,nakładamy drugi blat, robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat i dokładnie dociskamy.

Cały tort smarujemy masą śmietanowo - serową. 

Boki obsypujemy uprażonym kokosem.

Tort dekorujemy koralikami,ubitą śmietaną i owocami według swojego uznania.

Tagi:

tort okazje