Sposób przygotowania:
Tort na chrzestBiszkopty
Ubić białka na sztywną pianę, po czym dodać cukier, żółtka a na końcu wymieszać delikatnie z mąką zmieszaną z proszkiem. Biszkoptowe ciasto wylać do tortownicy średnicy 30cm, piec ok.15 min w temp.160 C. Pozostawić do wystygnięcia. W taki sam sposób upiec biszkopt kakaowy i makowy, z tym, że dodając na końcu kakao a do drugiego mak.
Masy
Z litra mleka odlać 1/2 szklanki i roztrzepać w tym żółtka i mąkę tortową oraz ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i waniliowym. Powstałą mieszankę z żółtkami dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń. Margaryny utrzeć do miękkości, dodając po łyżce przestudzony budyń. Powstałą masę podzielić na trzy części-dwie równe i jedną mniejszą na wierzch i boki. Do jednej dodać kakao, do drugiej pokrojone brzoskwinie. Przełożyć tort: Na spód położyć biszkopt jasny na nim nałożyć masę kakaową
Przekladanie toru
Na masę kakaową nałożyć biszkopt makowy i przykryć masą z brzoskwiniami
Lukier
Nałożyć biszkopt kakaowy, posmarować wierzch i boki tortu pozostałą masą bez dodatków. Następnie miękki biały lukier plastyczny dobrze rozwałkować i delikatnie nałożyć na tort. Z różowego zrobić pasek na dół tortu oraz kokardę.
Dekoracja tortu
Tort udekorować i wstawić do lodówki aby lukier stwardniał. Schłodzony pokroić na porcje
zbysiowa
ilka222