Sposób przygotowania:
Tort na chrzest dla chłopcaBISZKOPT :
Białka oddzielić od żółtek i potem białka przelać do miski robota z odpowiednią końcówką.
Ubić pianę i gdy jest prawie ubita nadal ubijać i dodawać oba cukry. Gdy piana będzie sztywna obroty robota zmniejszyć do najsłabszych i dodawać po jednym żółtku. Piana będzie puszysta i delikatna. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i dodając po łyżce mieszanki do piany z żółtkami delikatnie mieszać aż mąką się połączy z masą. Do blaszki o wymiarach 25 x 35 cm ( wymiary u góry blaszki ) wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę. Wyrównać powierzchnię i wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec biszkopt 35 - 40 minut w zależności od piekarnika. Upieczony biszkopt wystudzić, zdjąć papier i przekroić biszkopt na 3 placki.
MASA BIAŁA I OWOCE :
OWOCE : Truskawki umyć, oberwać szypułki i pokroić na kawałki. Brzoskwinie odsączyć z zalewy i także pokroić je na kawałki, sok przyda się do nasączenia biszkoptu. Kiwi obrać i też pokroić tak jak truskawki i kiwi.
MASA BIAŁA : Zimną śmietanę wlać do misy robota i ubijać. W trakcie ubijania gdy śmietana będzie gęstnieć dodawać oba cukry a na koniec delikatnie wmieszać mascarpone.
Przełożenie :
Pierwszy placek położyć na podkładce i nasączyć sokiem brzoskwiniowym wymieszanym z odrobiną wody. Na placku rozsmarować dżem. Na dżemie wyłożyć porcję śmietany i wyłożyć połowę owoców. Lekko je docisnąć przykrywając drugim plackiem i także go nasączyć. Ponownie wyłożyć porcję śmietany a na nią owoce. Zakryć ostatnim plackiem, który też należy nasączyć.
c.d.
Resztą śmietany posmarować boki i górę tortu a potem na górze zrobić wzorki łopatką ząbkowaną i oprószyć z bardzo dużej odległości górę tortu barwnikiem ( uzyskamy delikatne kropeczki na jasnym tle ). Tort wstawić do lodówki i zabrać się do zrobienia śmietany niebieskiej.
MASA NIEBIESKA I WYKOŃCZENIE TORTU:
Śmietanę niebieską przygotować tak jak biała, ale należy dodać w trakcie ubijania barwnik spożywczy. Gdy śmietana jest gotowa wyjąć tort z lodówki i za pomocą odpowiednich tylek i rękawa cukierniczego udekorować boki i górę tortu. Na koniec zrobić napis i ułożyć margarytki i listki ( jeśli nie chcemy aby kwiatki zmiękły można umieścić je na torcie przed podaniem ). Tort schłodzić.
marietta
zewa
Bardzo dziękuję :)