Sposób przygotowania:
Tort cytrynowy z masą makową
Jajka sparzyć wrzątkiem, następnie rozbić i oddzielić białka od żółtek, białka pójdą na pianę, żółtka utarte z cukrem i sokiem z cytryny do ciasta. Mąkę pszenną tortową oraz ziemniaczaną odmierzyć osobno i przesiać z proszkiem do pieczenia do masy oraz ubitą pianę i wymieszać całość. Tortownicę o śr. 30 cm. natłuścić margaryną i wyłożyć krążkiem pergaminu i wylać ciasto na spód. Piekarnik nagrzać do 160 st. C i wstawić tortownicę do piekarnika na środek. Piec przez 25 min., aż wyrośnie. Potem wyłączyć piekarnik i zostawić ciasto, aż ostygnie wtedy to wyjąć i przekroić długim płaskim nożem i nasączyć esencją herbacianą. Sporządzić krem z ubitej kremówki, serka mascarpone, maku, cukru waniliowego oraz olejku migdałowego lub likieru amaretto. Wymieszać i schłodzić w lodówce przez 40 min. Potem przełożyć masą krążki biszkoptowe i nakryć masę drugim krążkiem. Resztką kremówki rozsmarować wierzch tortu, a nawet po bokach. Dodatkowo przystroić tort cukierkami-jajeczkami lub czekoladowymi gwiazdeczkami. Podawać pokrojony na paterze z łopatką do nakładania.