Sposób przygotowania:
Tort naleśnikowy z manną dzemem i owocam
W misce mieszamy mąkę, 2 szklanki mleka, wodę, jajka, sól i olej. Z tak przygotowanego ciasta na rozgrzanej patelni smażymy grube naleśniki. U mnie wyszło 8 sztuk. Mleko podzielić na pół i rozlać do dwóch garnków. Do jednego wlać masło, kakaa, łyżkę cukru i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać połowę kaszy manny i gotowac ciągle mieszając ok 2 minuty. Drugie mleko zagotować z przyprawą do piernika i łyzką cukru. Do gotującego się mleka wsypać kaszę wymieszaną z budyniem. Gotować ciągle mieszając ok 3 minuty. Pomarańcza obrać i pokroić na małe kawałki. Naleśniki przekładać w dowolnej kolejności ciepłą masą jasną z kaszy, masą ciemną z kaszy i dżemem. W jedną warstwę masy ciemnej powkładać maliny, a jasnej kawałki pomarańcza. Z wierzchu posypać cukrem pudrem i naturalnym kakao.