Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Tort "Nowy Przyjaciel"

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Ciasto na 18tke kolezanki lub inne wesole wydarzenie :)

Tort "Nowy Przyjaciel"

Składniki:

Tort "Nowy Przyjaciel"

 

  • 4 jajka
  • tyle ile one waza np. 240g = tyle maki
  • polowa tej wagi to= maka + proszek bydyniowy.
  • czyli 120g
  • z tego 37g wazy budyn a 83g maka.
  • po 25 g cukru na kazde jajko..czyli 100g cukru
  • 4 lyzki stolowe letniej wody
  • tyle co na koniuszku noza..tyle proszku do pieczenia.
  • Krem:
  • 600ml mleka
  • 2 budynie karmelowe (ew. inny smak)
  • 100g cukru
  • 250 g masla
  • kilka lyzek alkoholu do nasaczenia.
  • konfitura wg uznania
  • Dodatki do dekoracji:
  • Zelki
  • Banan
  • ew. inne wg wlasnego gustu

Sposób przygotowania:

Tort "Nowy Przyjaciel"
Przygotowac biszkopt. Jajka zwazyc. Rozdzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywno z polowa cukru i szczypta soli a zoltka ukrecic na kremowo dodajac letnia wode i pozostaly cukier. Make i proszek budyniowy wymieszac, dodac proszku do pieczenia na czubku noza. Na zoltka dodac ubite bialka a na to przesiac make z budyniem. Lekko wymieszac. Nalozyc na prostokatna forme. Zaleca sie uzycie papieru do pieczenia. Upiec w temp. ok 180°C . Po upieczeniu i wystudzeniu rozkroic na dwa plastry. Z nich wyciac wg zalaczonego schematu forme "Przyjaciela" to co w jednym miejscu odciete.. doklada sie w drugim. Budynie ugotowac i wystudzic ciagle mieszajac aby nie wytworzyl sie kozuch. Maslo utrzec na puch z cukrem. Gdy budynie osiagna temp. pokojowa zaczynamy mieszac je, lyzka po lyzce z masa maslana. Otrzymanym kremem smarujemy dolny plat ciasta. Ciasto mozna tez uprzednio nasaczyc alkoholem lub innym plynem. Mozna tez posmarowac cienko konfitura. Polozyc wierzchni plat ciasta i rozsmarowac rownomiernie reszte kremu. Tworzac umiesnienie naszemu przyjacielowi. Bokserki dekorujemy zelkami odpowiednio przycietymi .. mozna tez ukryc w nich owoc banana ;) Sprawia duzo radosci w trakcie podzialu przy stole :)