ciocia Kajda

ciocia Kajda

Starszy Kucharz
[Przepisów: 50]

Tort orzechowo-makowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

niezwykle wytworny i elegancki tort

Tort orzechowo-makowy

Składniki:

Tort orzechowo-makowy

 

  • blat orzechowy:
  • 18 dkg mielonych orzechów
  • 4 jajka
  • 1 szkl.cukru
  • 1/2 szkl.bułki tartej

 

  • blat makowy:
  • 9 jaj
  • 25 dkg cukru
  • 1/2 kg maku
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki tartej bułki
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki proszku

 

Sposób przygotowania:

Tort orzechowo-makowy
blat orzechowy:
jajka ubic z cukrem,dodać orzechy przełożyć do wysmarowanej formy i piec ok 1/2 godz.

blat makowy;
mak zaparzyć i 3x przepuścić przez maszynkę.Żółtka utrzeć z cukrem,dodać kakao,bułke ,mak,olejek i proszek.Białka ubić z cukrem na pianę .Piec ok 1,5 godz.
przygotować masę czekoladową lub kawową .Przełożyć blaty ciasta masą ,pozostawić ,by stęzało