Sposób przygotowania:
Tort z owocowym musem
Piekarnik rozgrzać do 180stC.
Jajka cukier i 2 łyżki ciepłej wody utrzeć na puszysta masę. Powoli wsypywać przesianą mąkę stale mieszając. Tortownice wyłożyć pergaminem. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać, powierzchnie i piec ok 20 minut. Upieczony biszkopt ostrożnie wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia, następnie usunąć pergamin.
Żelatynę zalać zimna woda i namoczyć około minut. Melon i arbuz obrać, 40 dag miąższu pokroić w kostkę a następnie zmiksować. Zmiksowany melon i arbuz połączyć z jogurtem i cukrem i dokładnie wymieszać, żelatynę pogrzać, następnie dodać do masy jogurtowo - owocowej, wymieszać i wstawić do lodówki.
Z pergaminu odciąć pasek ok 10 cm i uformować z niego brzeg wokół biszkoptu. Następnie na biszkopt rozłożyć tężejącą masę owocową, wyrównać powierzchnie i ponownie ciasto wstawić do lodówki. Gdy się ściągnie wylać na wierzch tężejącą galaretkę przygotowaną w 400 ml wody, wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy się zetnie, usunąć pergamin. Z pozostałych części arbuza i melona powycinać kuleczki i ułożyć je na środku tortu. Śmietanę ubić, przełożyć do szprycy i ozdobić brzeg i boki torta, boki obsypać pokruszoną bezą.
Jajka cukier i 2 łyżki ciepłej wody utrzeć na puszysta masę. Powoli wsypywać przesianą mąkę stale mieszając. Tortownice wyłożyć pergaminem. Ciasto wylać do tortownicy, wyrównać, powierzchnie i piec ok 20 minut. Upieczony biszkopt ostrożnie wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia, następnie usunąć pergamin.
Żelatynę zalać zimna woda i namoczyć około minut. Melon i arbuz obrać, 40 dag miąższu pokroić w kostkę a następnie zmiksować. Zmiksowany melon i arbuz połączyć z jogurtem i cukrem i dokładnie wymieszać, żelatynę pogrzać, następnie dodać do masy jogurtowo - owocowej, wymieszać i wstawić do lodówki.
Z pergaminu odciąć pasek ok 10 cm i uformować z niego brzeg wokół biszkoptu. Następnie na biszkopt rozłożyć tężejącą masę owocową, wyrównać powierzchnie i ponownie ciasto wstawić do lodówki. Gdy się ściągnie wylać na wierzch tężejącą galaretkę przygotowaną w 400 ml wody, wstawić do lodówki do stężenia.
Gdy się zetnie, usunąć pergamin. Z pozostałych części arbuza i melona powycinać kuleczki i ułożyć je na środku tortu. Śmietanę ubić, przełożyć do szprycy i ozdobić brzeg i boki torta, boki obsypać pokruszoną bezą.