kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Tort z musem waniliowym, karmelem i rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kruchy spód, słodki karmel, kwaśne owoce a wszystko pod puszystym musem waniliowym... niebo w gębie:) Przepis powstał z mojego pomysłu jako ciasto na imieniny. Sprawdził się doskonale a goście chętnie sięgali po dokładkę.

Tort  z musem waniliowym, karmelem i rabarbarem

Składniki:

Tort z musem waniliowym, karmelem i rabarbarem

 

  • CIASTO:
  • · 75g masła
  • · 1-2 łyżki smalcu
  • · 20 dag mąki
  • · pół opakowania proszku do pieczenia
  • · jajko
  • · 5 dag cukru
  • · 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ·
  • NADZIENIE OWOCOWE:
  • · ok. 1kg rabarbaru lub innych kwaśnych owoców np. wiśni, agrestu czy jabłek
  • · ¾ szklanki cukru

 

  • MUS WANILIOWY:
  • · 2 szklanki kremówki
  • · 4 jajka
  • · 4 łyżki cukru pudru
  • · 2 łyżki żelatyny
  • · 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • · miąższ z jednaj laski wanilii lub zastępczo aromat waniliowy
  • · szczypta soli
  • ORAZ
  • · opakowanie 400g masy karmelowej np. Bakalland

Sposób przygotowania:

Tort z musem waniliowym, karmelem i rabarbarem
CIASTO: Masło i smalec łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrami i dodajemy do mąki. Na końcu dokładamy żółtko i zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia o średnicy 23cm. Pieczemy w 190 stopniach C do zarumienienia (ok. 25-30 min). NADZIENIE OWOCOWE: Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy małe kawałki. Gotujemy z cukrem i do zagęszczeni i zredukowania płynu. MUS WANILIOWY: Jajka myjemy i parzymy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrami. ¾ szklanki kremówki podgrzewamy do czasu, aż zacznie bulgotać i bardzo powoli wlewać do żółtek cały czas ubijając. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody. Pozostała część kremówki ubijamy dodając pod koniec ubijania ostudzoną żelatynę i ziarenka z laski wanilii. Łączymy z masą z żółtek. Ubijamy białka z szczypta soli. Dodajemy do nich masę śmietanowo-żółtkową. Spód studzimy. Nakładamy po kolei: masę karmelową, nadzienie owocowe i mus waniliowy. Chłodzimy.