Sposób przygotowania:
Tort z musem waniliowym, karmelem i rabarbarem
CIASTO: Masło i smalec łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy z cukrami i dodajemy do mąki. Na końcu dokładamy żółtko i zagniatamy ciasto. Wykładamy nim formę do pieczenia wyłożona papierem do pieczenia o średnicy 23cm. Pieczemy w 190 stopniach C do zarumienienia (ok. 25-30 min). NADZIENIE OWOCOWE: Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy małe kawałki. Gotujemy z cukrem i do zagęszczeni i zredukowania płynu. MUS WANILIOWY: Jajka myjemy i parzymy wrzątkiem. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrami. ¾ szklanki kremówki podgrzewamy do czasu, aż zacznie bulgotać i bardzo powoli wlewać do żółtek cały czas ubijając. Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach gorącej wody. Pozostała część kremówki ubijamy dodając pod koniec ubijania ostudzoną żelatynę i ziarenka z laski wanilii. Łączymy z masą z żółtek. Ubijamy białka z szczypta soli. Dodajemy do nich masę śmietanowo-żółtkową. Spód studzimy. Nakładamy po kolei: masę karmelową, nadzienie owocowe i mus waniliowy. Chłodzimy.