Sposób przygotowania:
Tort tiramisu
Biszkopt : Białka oddzielić od żółtek, obie mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia. Białka umieścić w misce i ubić na sztywną pianę, w trakcie ubijania dodać cukier i cukier wanilinowy. Do ubitej piany dodać żółtka, delikatnie wymieszać a następnie dodać mieszankę mąk i także delikatnie połączyć. Na koniec wsypać płatki czekoladowe i szpatułką lekko wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem lub margaryną i wysypać bułką tartą. Wyłożyć do niej ciasto i piec biszkopt 40-45 minut w zależności od piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przeciąć na krążki ( ja użyłam noża strunowego i wyszły mi 4 placki ). Gdy biszkopt się piecze w kąpieli wodnej roztopić czekoladę. Na grubej folii narysować np. kwiatki markerem i na odwrotnej stronie czekoladą za pomocą np szprycy z cienką końcówką malować kwiatki i listki. Potem włożyć dekoracje do lodówki a resztę czekolady zostawić do wykorzystania. ( u mnie niestety uchowało się tylko 5 kwiatków, bo krasnoludki wyjadły resztę ). Masa : Do wysokiego naczynia wlać mleko, wsypać proszek do kremu i miksować około 3-4 minuty. Potem dodać miękkie masło i miksować aż się wszystko ładnie połączy. Dżem wymieszać z kawą ( powinien być rzadki ). Przełożenie : Każdy blat biszkoptu smarować rozmieszanym z kawą dżemem, potem kłaść porcję masy. Przekładać kolejne placki dżemem i masą aż na wierzchu będzie placek. Posmarować górę lekko masą i za pomocą dekoratora udekorować rozetkami wierzch tortu. Na torcie rozłożyć czekoladowe ozdoby i cienką strużką polać roztopioną czekoladą dekoracyjnie wierzch tortu. Gotowy tort wstawić do lodówki na około godzinę aby się ładnie związał.
2milutka
zewa
Dziękuję :)