Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Tort ponczowy z czekoladą

  • 18
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 32

Warto się pomęczyć przy przygotowywaniu.

Tort ponczowy z czekoladą

Składniki:

Tort ponczowy z czekoladą

 

  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 150 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy
  • 2 łyżki kakao

 

  • Krem:
  • 1 gotowy krem czekoladowy

 

  • Poncz i dekoracja:
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • sok z 1 /2 cytryny
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1/2 kieliszka rumu
  • 1 opakowanie gotowej polewy czekoladowej
  • kilka kandyzowanych wiśni
  • garść pokruszonych orzechów

Sposób przygotowania:

Tort ponczowy z czekoladą
Jajka, mąkę, cukier,kakao i proszek do pieczenia wyrobić mikserem. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec 20-30 min w temp.200°C. Wyjąć, ostudzić, przekroić na 2 krążki. Przygotować krem w/g przepisu na opakowaniu Przygotować poncz: gorąca herbatę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny, wystudzić, wlać rum. Krążki nasączyć ponczem. Jeden posmarować 1/2 kremu, przykryć następnym i znowu posmarować kremem . Wstawić na 1 godz. Do lodówki. Przygotować polewę, polać nią tort. Udekorować rozetkami z kremu, orzechami i kandyzowanymi wiśniami. Fantazyjnie polać polewą