Tort prawie Kopiec Kreta

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 6

pyszny tort b.podobny do kopca kreta

Tort prawie Kopiec Kreta

Składniki:

Tort prawie Kopiec Kreta

 

  • Biszkopt;
  • 5 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao
  • Dodatkowo:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • żelatyna
  • 1 banan
  • Bułka tarta do obsypania prodiżu
  • tłuszcz do wysmarowania prodiżu

Sposób przygotowania:

Tort prawie Kopiec Kreta
Do jednej miseczki wbiłam jaja i w czasie ubijania dosypywałam cukier. W drugiej miseczce wymieszałam mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia,szczyptą soli oraz ciemnym kakao. Wszystko połączyłam i jeszcze raz zmiksowałam. Tak przygotowane ciasto wylałam na wysmarowany tłuszczem i obsypany bułką tartą prodiż. Piekłam 15 minut w 180 s.c. Pozostawiłam w prodiżu do ostudzenia. Gdy był lekko ciepły nożem wydrążyłam środek.Na spód wyłożyłam obranego banana pokrojonego w plasterki. Śmietanę ubijałam na sztywno -dodałam zimną żelatynę i jeszcze raz przemieszałam. Od razu wlałam w środek tortu.Wierzch obsypałam pokruszonym pozostałym biszkoptem i troszkę uformowałam dłońmi. Ponieważ tort był mi potrzebny na dzisiaj a robiłam go wczoraj to 12 godzin stał w lodówce.Standardowy czas chłodzenia to 2 godziny.

Tagi:

biszkopt tarta