Sposób przygotowania:
Tort prezydent
Galaretkę czerwona rozpuścić, ostudzić i odstawić, będzie potrzebna na wierzch tortu. Pozostałe kolory rozpuścić po 1/2 lub 1/3 z każdego koloru i także odstawić do zastygnięcia, gdy zastygnie pokroić je w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem do białości, następnie dodać 1/2 szklanki mleka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Pozostałe 2,5 szklanki mleka zagotować i do gotującego się wlać rozrobioną masę, energicznie mieszając gotować ok. 1-2 minuty. Odstawić do ostudzenia. Masło utrzeć, a potem dodawać do niego po łyżce kremu nadal ucierając. Utartą masę podzielić na dwie części, do jednej dać rodzynki, pokrojone galaretki i orzechy, a do drugiej posiekaną czekoladę oraz kakao, dokąłdnie wymieszać. Na spód tortownicy dać 1 część biszkoptu, na nim rozsmarować masę ciemną, następnie dać drugą część biszkoptu i masę jasną. Na masę ułożyc owoce według upodobania i zalać czerwona galaretką. Dać do lodówki, aby wszystko stężało.
marietta