Sposób przygotowania:
Tort ryżowy z ananasem
Mleko zagotować z cukrem waniliowym oraz szczyptą soli. Ryż wypłukać, wsypać do mleka i gotować ciągle
mieszając na średnim ogniu tak długo, póki niewchłonie mleka. Następnie zdjąć z ognia, dodać 3 dkg masła, cukier, pokruszone bezy, serek homogenizowany, powidła morelowe, jajko oraz żółtko. Następnie masę dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, na dnie położyć natłuszczony krążek pergaminu, po czym wlać masę ryżową, a na wierzchu ułożyć krążki ananasa. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut na średnim ogniu. Po upieczeniu pozostawić w tortownicy do przestygnięcia, następnie przełożyć na talerz jak tort. Podawać na zimno. Smacznego
mieszając na średnim ogniu tak długo, póki niewchłonie mleka. Następnie zdjąć z ognia, dodać 3 dkg masła, cukier, pokruszone bezy, serek homogenizowany, powidła morelowe, jajko oraz żółtko. Następnie masę dokładnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, na dnie położyć natłuszczony krążek pergaminu, po czym wlać masę ryżową, a na wierzchu ułożyć krążki ananasa. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 40 minut na średnim ogniu. Po upieczeniu pozostawić w tortownicy do przestygnięcia, następnie przełożyć na talerz jak tort. Podawać na zimno. Smacznego