paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Tort Sachera wg Beaty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Genialne ciasto czekoladowe z morelową konfiturą i polewą kakaową :)

Tort Sachera wg Beaty Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort Sachera wg Beaty

 

  • 200 g czekolady (deserowej)
  • 125 g margaryny (1/2 kostki)
  • 8 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru waniliowego
  • 160 g mąki pszennej
  • 1 słoik konfitury morelowej (do przełożenia ciasta)

 

  • Polewa:
  • 10 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 4 łyżki ciemnego kakao
  • 3 łyżki mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Tort Sachera wg Beaty
W rondelku rozpuszczamy margarynę. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i rozpuszczamy. Studzimy. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrami. Dodajemy wystudzoną czekoladę z margaryną i miksujemy. Mąkę przesiewamy przez sito i dodajemy do masy dalej miksując. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy partiami do masy i delikatnie mieszamy łyżką aby masy się połączyły. Ciasto wylewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (ja piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm, ale polecam piec w mniejszej, wtedy ciasto wyjdzie wyższe). Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp 170 st C przez ok 60 min, do suchego patyczka. Kiedy ciasto wystygnie przecinamy je na pół (na dwa blaty), ja przecinam nitką tak jak biszkopt (nakrawam ciasto dookoła, w krawędź wkładam nitkę, końcówki krzyżuję i delikatnie pociągam, nitki krzyżując się przecinają ciasto na równe placki) Dolny placek smaruję konfiturą, kładę drugi i smaruję konfiturą boki i wierzch ciasta. Robię polewę: W rondelku rozpuszczam margarynę. Rondel ściągam z ognia. Do margaryny dodaję cukier, kakao i mleko, dokładnie mieszam aby składniki się połączyły, już nie gotuję aby polewa się nie zwarzyła. Gorącą polewą polewam ciasto. Wstawiam do lodówki aby stężała. Smacznego :)
Tort Sachera wg Beaty
Żółtka ubijam z cukrem, dodaję rozpuszczoną margarynę z czekoladą
Tort Sachera wg Beaty
Ubijam pianę z białek i delikatnie łączę ją z masą
Tort Sachera wg Beaty
Ciasto piekę ok 1 h w temp 170 st C, studzę
Tort Sachera wg Beaty
Przekarawam ciasto na dwa placki, przekładam konfiturą, smaruję też boki i wierzch ciasta. Polewam polewą