agata1722

agata1722

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 518]

tort serowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tort serowy tort serowy tort serowy

tort serowy

Składniki:

tort serowy

 

  • Mleko 2 litry
  • Cukier waniliowy
  • Jaja 6 szt.
  • Śmietana kwaśna 0,5 litra
  • Cukier puder 3 łyżki
  • Masło 1 kostka
  • Skórka pomarańczowa
  • Kwasek cytrynowy
  • Orzechy
  • Rodzynki
  • Polewa:
  • Cukier 2 łyżki
  • Kakao 3 łyżki
  • Masło 2 łyżki
  • Woda gorąca 2 łyżki

 

Sposób przygotowania:

tort serowy
Mleko zagotować z wanilią. Do gorącego wlewać powoli, ciągle mieszając, śmietanę ubitą z jajkami. Podgrzewać na małym ogniu, aż serwatka wyraźnie oddzieli się od twarożku. Gazę zwilżyć w zimnej wodzie, rozłożyć na durszlaku lub sicie i odcedzić dokładnie twarożek. Masło utrzeć z cukrem, po czym dodawać stopniowo zimny twarożek. Ucierać, aż powstanie gładka masa. Na końcu doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym i wymieszać z pokrojonymi bakaliami. Zwilżoną gazą wyłożyć tortownicę, przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na półtorej godziny. Po ostudzeniu przełożyć na paterę, polać przestudzoną polewą kakaową, przybrać orzechami i skórką pomarańczową.
Polewa: wszystkie składniki wymieszać i pogotować chwilę.