Sposób przygotowania:
tort serowy
Mleko zagotować z wanilią. Do gorącego wlewać powoli, ciągle mieszając, śmietanę ubitą z jajkami. Podgrzewać na małym ogniu, aż serwatka wyraźnie oddzieli się od twarożku. Gazę zwilżyć w zimnej wodzie, rozłożyć na durszlaku lub sicie i odcedzić dokładnie twarożek. Masło utrzeć z cukrem, po czym dodawać stopniowo zimny twarożek. Ucierać, aż powstanie gładka masa. Na końcu doprawić do smaku kwaskiem cytrynowym i wymieszać z pokrojonymi bakaliami. Zwilżoną gazą wyłożyć tortownicę, przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na półtorej godziny. Po ostudzeniu przełożyć na paterę, polać przestudzoną polewą kakaową, przybrać orzechami i skórką pomarańczową.
Polewa: wszystkie składniki wymieszać i pogotować chwilę.
Polewa: wszystkie składniki wymieszać i pogotować chwilę.