Malgosia

Malgosia

Szef Kuchni
[Przepisów: 95]

Tort serowy z nadzieniem grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Forma do ciasta powinna być okrągła o średnicy 30 cm i wysokości co najmniej 3 cm. Można jeść na zimno lub ciepło z dodatkiem sałaty.

Tort serowy z nadzieniem grzybowym

Składniki:

Tort serowy z nadzieniem grzybowym

 

  • 20 dag mąki
  • 5 dag tartego sera ementaler lub parmezan
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka octu
  • Wierzchnia warstwa:
  • 10 dag sera ementaler lub parmezan
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • 200 ml śmietanki, mleka lub kefiru
  • 2-3 jajka
  • Sól i pieprz
  • Gałka muszkatołowa
  • Papryka w proszku
  • Nadzienie:
  • 30-50 dag świeżych grzybów lub 4-5 suszonych, uprzednio namoczonych
  • 2 łyżki stołowe oleju

Sposób przygotowania:

Tort serowy z nadzieniem grzybowym
Mąkę zmieszać z tartym serem, margarynę pokroić na małe kawałki i położyć na mąkę. Wodę zmieszać z solą i octem, wlać do mąki, zagnieść ciasto i odstawić na 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na grubość 3mm i wyłożyć nim formę do pieczenia. Zmieszać składniki przeznaczone na wierzchnią warstwę, doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku, wylać masę na ciasto i piec 15 minut na dużym ogniu w rozgrzanym piekarniku. Ważne, aby upiekła się spodnia warstwa. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Grzyby pokroić w plastry, dusić na oleju, ułożyć na wierzchu ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika na kolejne 15 minut.