jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort serowy z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

tort serowy z wiśniami, rewelacyjny tort polecany na większe okazje

Tort serowy z wiśniami

Składniki:

Tort serowy z wiśniami

 

  • CIASTO:
  • 20 dag mąki
  • 8 dag cukru
  • 8 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • utarty sucharek
  • tłuszcz
  • MASA SEROWA:
  • 75 dag twarogu
  • 2 jajka
  • 20 dag cukru
  • sól
  • skórka otarta z cytryny
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 2 żółtka
  • PRZEŁOŻENIE:
  • 50 dag wiśni

 

Sposób przygotowania:

Tort serowy z wiśniami
Przygotować budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu, pozostawić do wystygnięcia.
Owoce umyć, osuszyć, usunąć pestki, odsączyć na sicie.
Utrzeć 2 żółtka z cukrem, wymieszać z serem przekręconym przez maszynkę.
Dodawać po łyżce przestudzony budyń i skórkę utartą z cytryny.
Składniki ciasta posiekać na stolnicy, szybko połączyć wjednolitą masę, odstawić pod przykryciem do wystudzenia.
Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim dno i boki tortownicy, ostudzić.
Powierzchnię ciasta posypać startym na tarce sucharkiem, wyłożyć wiśnie.
Masę serową wymieszać lekko ze sztywno ubitą pianą i wyłożyć na wiśnie, posmarować żółtkiem.
Piec około 50-60 minut w nagrzanym w nagrzanym uprzednio piekarniku.
Wyjmować z formy po ostygnięciu.