Sposób przygotowania:
Tort śmietankowy
rzygotować kruchy
■spód: masło rozdrobnić, wyrobić z cukrem pudrem i mąką. Zawinąć w folię, włożyć na 30 min do lodówki. Na biszkopt: białka ubić, powoli wsypywać cukier i szczyptę soli. Dodać żółtka i oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, wyrobić. Biszkopt roz-smarować na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15 min wtemp. 175°C. Wyjąć z pieca, przykryć wilgotną ściereczką.
2 Kruche ciasto rozwałko-
■wać na posypanym mąką blacie, wyciąć z niego krążek (o śred. 26 cm). Z pozo-
stałego ciasta wyciąć małe kwiatki. Okrągły spód i kwiatki umieścić na blasze wyłożonej pergaminem. Wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec 10 min w temp. 200°C.
3 Przygotować krem: żelatynę rozpuścić. Ubić 40 dag kremówki, powoli wsypywać cukier. Żelatynę połączyć z bitą śmietaną. Dodać maliny. Krem rozsmaro-wać na biszkopcie, pokroić wzdłuż na 6 równych pa-
sków. Kruchy spód i kwiatki posmarować dżemem malinowym. Wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy. Jeden pasek biszkopta z kremem zawinąć w rulon i ułożyć pośrodku kruchego spodu. Wokół niego kolejno owijać pozostałe paski ciasta z kremem, schłodzić (1 godz.). Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Posmarować cały tort. Udekorować kwiatkami z marcepanu
■spód: masło rozdrobnić, wyrobić z cukrem pudrem i mąką. Zawinąć w folię, włożyć na 30 min do lodówki. Na biszkopt: białka ubić, powoli wsypywać cukier i szczyptę soli. Dodać żółtka i oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, wyrobić. Biszkopt roz-smarować na wyłożonej pergaminem blasze. Piec 15 min wtemp. 175°C. Wyjąć z pieca, przykryć wilgotną ściereczką.
2 Kruche ciasto rozwałko-
■wać na posypanym mąką blacie, wyciąć z niego krążek (o śred. 26 cm). Z pozo-
stałego ciasta wyciąć małe kwiatki. Okrągły spód i kwiatki umieścić na blasze wyłożonej pergaminem. Wsunąć do nagrzanego piekarnika, piec 10 min w temp. 200°C.
3 Przygotować krem: żelatynę rozpuścić. Ubić 40 dag kremówki, powoli wsypywać cukier. Żelatynę połączyć z bitą śmietaną. Dodać maliny. Krem rozsmaro-wać na biszkopcie, pokroić wzdłuż na 6 równych pa-
sków. Kruchy spód i kwiatki posmarować dżemem malinowym. Wokół spodu zapiąć brzeg tortownicy. Jeden pasek biszkopta z kremem zawinąć w rulon i ułożyć pośrodku kruchego spodu. Wokół niego kolejno owijać pozostałe paski ciasta z kremem, schłodzić (1 godz.). Resztę śmietany ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikiem. Posmarować cały tort. Udekorować kwiatkami z marcepanu