Sposób przygotowania:
Tort śmietanowo-czekoladowy
Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy wraz z cukrem na sztywną pianę. Następnie do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku, mąkę, a także proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie gotowe ciasto biszkoptowe wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy 25-30 minut w temp. 180*C.
Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do wystudzenia. gdy biszkopt będzie już wystudzony, przekrawamy go na 3 części.
Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem przygotowanym z soku z brzoskwiń i wody.
Masa śmietanowo-czekoladowa: śmietanę przekładamy do rondelka. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i całość razem podgrzewamy do momentu, aż powstanie gładki krem. Całość, gdy trochę przestygnie, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie krem ten ubijamy ze śnieżką.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki.
Przekrojone blaty biszkoptu smarujemy kremem śmietanowym, na kremie układamy pokrojone brzoskwinie, całość lekko dociskamy. Następnie wierzch i boki tortu smarujemy kremem, dodatkowo ozdabiamy rozetkami z kremu. Boki tortu posypujemy posypką czekoladową.
Po upieczeniu odstawiamy biszkopt do wystudzenia. gdy biszkopt będzie już wystudzony, przekrawamy go na 3 części.
Każdy blat biszkoptu nasączamy ponczem przygotowanym z soku z brzoskwiń i wody.
Masa śmietanowo-czekoladowa: śmietanę przekładamy do rondelka. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i całość razem podgrzewamy do momentu, aż powstanie gładki krem. Całość, gdy trochę przestygnie, wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie krem ten ubijamy ze śnieżką.
Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki.
Przekrojone blaty biszkoptu smarujemy kremem śmietanowym, na kremie układamy pokrojone brzoskwinie, całość lekko dociskamy. Następnie wierzch i boki tortu smarujemy kremem, dodatkowo ozdabiamy rozetkami z kremu. Boki tortu posypujemy posypką czekoladową.
msewka
madi356
msewka napisał(a):