Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Tort śmietanowy z kokosem i brzoskwiniam

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Smaczny, lekki i puszysty torcik

Tort śmietanowy z kokosem i brzoskwiniam

Składniki:

Tort śmietanowy z kokosem i brzoskwiniam

 

  • 5 jajek
  • 5-6 łyżek cukru
  • 5-7 łyżek maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 0,5 l smietany 30%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 50 g kokosu

 

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy z kokosem i brzoskwiniam
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni. Przeciąc na pół. żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier i zimną żelatynę. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników. Biszkopt posmarowac masa. Przyłożyć drugim i posmarowac go masa, boki również. . Brzoskwinie pociąc na plasterki i ułożyc na wierzchu. Boki i brzoskwinie posypac kokosem. Wg uznania biszkopty można nasączyć syropem z brzoskwiń.