SUPERPRZEPIS

Tort śmietanowy z owocami i domową bezą

  • 4
  • zozolek
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Tort śmietanowy z owocami i domową bezą

Zobacz jak zrobić krok po kroku tort śmietanowy z owocami oraz domową bezą.

Składniki:

Tort śmietanowy z owocami i domową bezą

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • szczypta soli

 

 

 

 

  • Do dekoracji:
  • płatki migdałowe
  • ulubione owoce

 

 

 

 

  • Bezy:
  • 2 białka
  • pół szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Tort śmietanowy z owocami i domową bezą
Sposób wykonania ciasta biszkoptowego:

1. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Delikatnie połącz masę jajeczną z ubitymi białkami.

2. Do masy dodaj porcjami mąkę pszenna a następnie mąkę ziemniaczaną.

3. Ciasta wlej do formy o średnicy 22 cm i włóż na 25-30 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni.

4. Wystudź i przekrój na 3 płaty.

Sposób wykonania masy:

1. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, chwilę miksować. Wsypać śmietan fixy ubijać aż śmietana będzie gotowa.

2. Dodać cukier puder i delikatnie wmieszać go w śmietanę.

Sposób wykonania bezy:

1. Ubijamy pianę z białek, dodając stopniowo cukier.

2. Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na papier do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140 stopni przez 25-30 minut.


Zobacz film jak robię ten tort:)