Sposób przygotowania:
Tort śmietanowy z owocami i domową bezą
Sposób wykonania ciasta biszkoptowego:
1. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Delikatnie połącz masę jajeczną z ubitymi białkami.
2. Do masy dodaj porcjami mąkę pszenna a następnie mąkę ziemniaczaną.
3. Ciasta wlej do formy o średnicy 22 cm i włóż na 25-30 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni.
4. Wystudź i przekrój na 3 płaty.
Sposób wykonania masy:
1. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, chwilę miksować. Wsypać śmietan fixy ubijać aż śmietana będzie gotowa.
2. Dodać cukier puder i delikatnie wmieszać go w śmietanę.
Sposób wykonania bezy:
1. Ubijamy pianę z białek, dodając stopniowo cukier.
2. Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na papier do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140 stopni przez 25-30 minut.
Zobacz film jak robię ten tort:)
1. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i miksuj do czasu uzyskania jasnej, puszystej masy. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Delikatnie połącz masę jajeczną z ubitymi białkami.
2. Do masy dodaj porcjami mąkę pszenna a następnie mąkę ziemniaczaną.
3. Ciasta wlej do formy o średnicy 22 cm i włóż na 25-30 minut do piecyka nagrzanego do 180 stopni.
4. Wystudź i przekrój na 3 płaty.
Sposób wykonania masy:
1. Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, chwilę miksować. Wsypać śmietan fixy ubijać aż śmietana będzie gotowa.
2. Dodać cukier puder i delikatnie wmieszać go w śmietanę.
Sposób wykonania bezy:
1. Ubijamy pianę z białek, dodając stopniowo cukier.
2. Wkładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy bezy na papier do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 140 stopni przez 25-30 minut.
Zobacz film jak robię ten tort:)
zewa
zozolek
Zapewniam, że tak:) a jeszcze smaczniejszy jest w wersji dla dorosłych czyli z dodatkiem spirytusu:)
zewa
A to ja wolę jednak tę wersję dla dzieci, hi, hi. No chyba, że byłaby mała lampeczka winka do tego torcika :)
marietta