szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Tort stokrotka na zimno

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne ciasto herbatnikowe na zimno.

Tort stokrotka na zimno Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Tort stokrotka na zimno

 

  • 220 g herbatników
  • masa krówkowa w puszce
  • 1 krem karpatka
  • 400 ml mleka
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 200 ml śmietany 36%
  • łyżka żelatyny
  • łyżeczka kakao do posypania
  • ozdoby wg uznania

Sposób przygotowania:

Tort stokrotka na zimno
Krem karpatka przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Mój krem wymagał tylko dodania 400 ml zimnego mleka i wymieszaniu w mikserze. Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody i studzimy. Ubijamy śmietanę i mieszamy z przestudzoną galaretką oraz żelatyną. W tortownicy lub na blaszce układamy kolejno:
herbatniki
krem karpatka
herbatniki
masa krówkowa z puszki (na okrągłą tortownicę pół puszki)
kolejna warstwa herbatników
krem ze śmietany z galaretką.
Wkładamy do lodówki, gdy stężeje posypujemy kakao i ozdabiamy stokrotkami.
Tort stokrotka na zimno
Składniki niezbędne to herbatniki, śmietana, galaretka, masa krówkowa i krem karpatka.
Tort stokrotka na zimno
Każdą warstwę kremu przekładamy warstwą herbatników.
Tort stokrotka na zimno
Pyszne ciasto - tort na zimno.