Sposób przygotowania:
Tort świętego Honoriusza
W rondelku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę cały czas ucierając, gdy ciasto się zaparzy zdjąć z ognia i ucierać aż do ostygnięcia. Do ostudzonego ciasta wbić jajka, gotowe ciasto odstaw na godzinę do lodówki. Z ciasta francuskiego wyciąć krążek wielkości tortownicy, krążek przełożyć na wytłuszczoną blachę i dokładnie ponakłuwać. Schłodzone ciasto parzone przełożyć do rękawa z gładką tylką, na krawędzi ciasta francuskiego wycisnąć wysoki brzeg z ciasta parzonego i jeden okrąg na środku, tak przygotowane ciasto pieczemy 40 min w 150 stop, z pozostałego ciasta wyciskamy 12 małych ptysi i pieczemy oddzielnie przez 25 min. Żelatynę rozpuścić w mleku z dodatkiem wanilii, śmietanę ubić z cukrem powoli wlewając żelatynę. Częścią kremu nadziać ptysie i przykleić je na brzeg tortu a pozostałą część wyłożyć na środek ciasta, całość udekorować owocami i karmelem.
edytaha
Kniejson
kołczu
Kniejson napisał(a):
Kniejson
Ostra