SUPERPRZEPIS

Tort świętego Honoriusza

  • 5
  • Kniejson
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 4/5 głosów: 13
Tort świętego Honoriusza

Gâteau Saint-Honoré to klasyka francuskiego cukiernictwa, nazwany tak na cześć św Honoriusza patrona piekarzy i cukierników.

Składniki:

Tort świętego Honoriusza

 

  • płat ciasta francuskiego
  • 120ml wody
  • 65g masła
  • 2 jaja
  • 80g mąki
  • 400ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 laski wanilii
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 80ml mleka
  • owoce
  • karmel

Sposób przygotowania:

Tort świętego Honoriusza
W rondelku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę cały czas ucierając, gdy ciasto się zaparzy zdjąć z ognia i ucierać aż do ostygnięcia. Do ostudzonego ciasta wbić jajka, gotowe ciasto odstaw na godzinę do lodówki. Z ciasta francuskiego wyciąć krążek wielkości tortownicy, krążek przełożyć na wytłuszczoną blachę i dokładnie ponakłuwać. Schłodzone ciasto parzone przełożyć do rękawa z gładką tylką, na krawędzi ciasta francuskiego wycisnąć wysoki brzeg z ciasta parzonego i jeden okrąg na środku, tak przygotowane ciasto pieczemy 40 min w 150 stop, z pozostałego ciasta wyciskamy 12 małych ptysi i pieczemy oddzielnie przez 25 min. Żelatynę rozpuścić w mleku z dodatkiem wanilii, śmietanę ubić z cukrem powoli wlewając żelatynę. Częścią kremu nadziać ptysie i przykleić je na brzeg tortu a pozostałą część wyłożyć na środek ciasta, całość udekorować owocami i karmelem.