Sposób przygotowania:
Tort szachowy
Białka ubić na sztywno, dodając resztę cukru. Do masy żółtkowej dodać przesiana make, pianę z białek i masło, wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20-30 minut. Na ciemne ciasto stopić masło z czekoladą. Utrzeć żółtka i ubić pianę z białek jak wyżej. Do masy jajecznej dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia a następnie masło z czekoladą i wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20-30 minut. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Połowę kremu wymieszać z dżemem. Każdy biszkopt przeciąć na2 części, a każdy z nich na 4 pierścienie. Układać na przemian pierścienie jasnego i ciemnego ciasta, smaruj każdą warstwę różowym kremem. Częścią białego kremu posmarować wierzch ciasta i boki. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej a następnie dodać do reszty kremu białego - przestudzić. Przełożyć do szprycy i udekorować tort wyciskając rozetki oraz ułożyć truskawki. Bolki posypać płatkami migdałów
marietta