kasandra6

kasandra6

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 399]

Tort szachowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W naczyniu na jasne ciasto stopić i przestudzić masło. Żółtka ubić z 3 łyżkami wody, dodając 2/3 podanej ilości cukru.

Tort szachowy

Składniki:

Tort szachowy

 

 

  • ciasto ciemne
  • czekolada gorzka 5 dag
  • masło 2 dag
  • jajka 4 sztuki
  • cukier 12 dag
  • mąka 15 dag
  • kakao 4 dag
  • proszek do pieczenia 1/4 łyżeczki
  • masa
  • masło 40 dag
  • cukier puder 30 dag
  • żółtka 2 sztuki
  • dżem truskawkowy 3 łyżki
  • czekolada gorzka 5 dag
  • płatki migdałów 8 dag
  • truskawki 8 sztuk

 

Sposób przygotowania:

Tort szachowy
Białka ubić na sztywno, dodając resztę cukru. Do masy żółtkowej dodać przesiana make, pianę z białek i masło, wymieszać. Przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20-30 minut. Na ciemne ciasto stopić masło z czekoladą. Utrzeć żółtka i ubić pianę z białek jak wyżej. Do masy jajecznej dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia a następnie masło z czekoladą i wymieszać. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 20-30 minut. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Połowę kremu wymieszać z dżemem. Każdy biszkopt przeciąć na2 części, a każdy z nich na 4 pierścienie. Układać na przemian pierścienie jasnego i ciemnego ciasta, smaruj każdą warstwę różowym kremem. Częścią białego kremu posmarować wierzch ciasta i boki. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej a następnie dodać do reszty kremu białego - przestudzić. Przełożyć do szprycy i udekorować tort wyciskając rozetki oraz ułożyć truskawki. Bolki posypać płatkami migdałów