Sposób przygotowania:
Tort szwarcwaldzki 3
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z 3 łyżkami wody. Następnie dodajemy cukier i dokładnie miksujemy. Dodajemy stopniową żółtka i mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach. Pieczemy dwa biszkopty i studzimy. Następnie kroimy, dzieląc na 4 krążki. Wiśnie odsączamy z kompotu. Kompot przelewamy do rondla, odlewając 5 łyż kompotu w którym mieszamy 1 łyż mąki ziemniaczanej i 3 łyż cukru. Kompot zagotowujemy, do gotującego się wlewamy zawiesinę z mąki i gotujemy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Dodajemy wiśnie i dokładnie mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywną z 3 łyżeczkami cukru i śmietan fixem. Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy bitą śmietaną, następnie przykrywamy ciastem. Wykładamy masę wiśniową i przykrywamy biszkoptem. Następnie smarujemy masą i ponownie przykrywamy biszkoptem. Wierzch smarujemy śmietaną i posypujemy kakaem. Smacznego.