SUPERPRZEPIS

Tort tęczowy

  • 1
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Tort tęczowy Więcej zdjęć (5)

tęczowy, prawie wiosenny torcik

Składniki:

Tort tęczowy

 

  • Biszkopt :
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy ( 6 g )
  • 3/4 szk cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka kisielu cytrynowego
  • 1 łyżka kisielu truskawkowego
  • 1 łyżka kisielu pomarańczowego
  • Masa ;
  • 700 ml śmietany kremówki
  • 1 cukier waniliowy ( 16 g )
  • 3/4 szk kolorowej posypki do ciast
  • Dodatkowo :
  • 250 ml dżemu z czarnej porzeczki
  • perełki cukrowe
  • posypka biało czerwona do ciast

 

Sposób przygotowania:

Tort tęczowy
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i rozsypać do trzech miseczek. Do każdej porcji dodać po łyżce kisielu i wymieszać. Masę jajeczną również podzielić na trzy części. Do każdej dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną 9 ale tylko dno, bo biszkopt równiej wyrasta ). Na spód wylać masę z kisielem pomarańczowym, następnie truskawkową i na koniec cytrynową. Wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 40 minut. Po upieczeniu okroić boki, wyjąć biszkopt i ostudzić na ściereczce lub kratce. Zimny biszkopt przekroić na trzy placki. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Gdy będzie ubita, wsypać kolorową posypkę i delikatnie wymieszać. Pierwszy krążek posmarować dżemem, wyłożyć część masy śmietanowej. Nałożyć drugi krążek, ponownie wyłożyć masę i zakryć trzecim plackiem. Boki i górę tortu posmarować masą, boki udekorować widelcem lub zostawić gładkie. Resztą masy udekorować wierzch tortu. Na koniec wzór na torcie zaznaczyć posypką biało czerwoną i posypać perełkami cukrowymi
Tort tęczowy
Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 40 minut. Po upieczeniu okroić boki, wyjąć biszkopt i ostudzić na ściereczce lub kratce..
Tort tęczowy
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Gdy będzie ubita, wsypać kolorową posypkę i delikatnie wymieszać..
Tort tęczowy
Pierwszy krążek posmarować dżemem, wyłożyć część masy śmietanowej. Nałożyć drugi krążek, ponownie wyłożyć masę i zakryć trzecim plackiem..
Tort tęczowy
Resztą masy udekorować wierzch tortu. Na koniec wzór na torcie zaznaczyć posypką biało czerwoną i posypać perełkami cukrowymi.