Sposób przygotowania:
Tort tęczowy
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy piana będzie ubita dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i rozsypać do trzech miseczek. Do każdej porcji dodać po łyżce kisielu i wymieszać. Masę jajeczną również podzielić na trzy części. Do każdej dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować margaryną 9 ale tylko dno, bo biszkopt równiej wyrasta ). Na spód wylać masę z kisielem pomarańczowym, następnie truskawkową i na koniec cytrynową. Wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt 40 minut. Po upieczeniu okroić boki, wyjąć biszkopt i ostudzić na ściereczce lub kratce. Zimny biszkopt przekroić na trzy placki. Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Gdy będzie ubita, wsypać kolorową posypkę i delikatnie wymieszać. Pierwszy krążek posmarować dżemem, wyłożyć część masy śmietanowej. Nałożyć drugi krążek, ponownie wyłożyć masę i zakryć trzecim plackiem. Boki i górę tortu posmarować masą, boki udekorować widelcem lub zostawić gładkie. Resztą masy udekorować wierzch tortu. Na koniec wzór na torcie zaznaczyć posypką biało czerwoną i posypać perełkami cukrowymi
marietta