2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Ciasto serowo-wiśniowe

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 26

Pracochłonne ciasto-to na pewno ale efekt smakowy jest tego wart, warstwa serowa przełamana maślanym kremem i orzeźwiająca wiśniowa tworzą ciasto na różne okazje!

Ciasto serowo-wiśniowe

Składniki:

Ciasto serowo-wiśniowe

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 6 jaj
  • 15 dag cukru
  • 12 dag mąki tortowej
  • 3 łyżki kakao
  • 40 g masła

 

 

  • Warstwa serowa:
  • 80 dag twarogu mielonego
  • ½ szklanki mleka w proszku
  • ½ szklanki mleka
  • 5 jaj
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

 

  • Krem budyniowy z likierem:
  • 750ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 32 g cukru z prawdziwa wanilią
  • 4 łyżki cukru
  • 100 ml likieru waniliowego
  • 35 dag masła

 

  • Warstwa wiśniowa:
  • 1 słoik wiśni drylowanych z syropu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 1 łyżeczka żelatyny

 

  • Poncz:
  • ¾ szklanki wody
  • ¼ szklanki likieru waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru

 

  • Dodatkowo:
  • Polewa czekoladowa
  • Posypka białej czekolady
  • Słoiczek dżemu wiśniowego

Sposób przygotowania:

Ciasto serowo-wiśniowe

Biszkopt ciemny:

Ciasto serowo-wiśniowe
z podanych składników przygotowuje biszkopt

Jajka mieszam z cukrami i miksuję do powstania puszystej białej masy, masło rozpuszczam w miseczce w mikrofali, studzę mąkę mieszam z kakao, gdy masa jajeczna będzie puszysta dodaję stopniowo przesianą przez sito mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą kuchenną tak, aby piana nie opadła! Pod koniec wlewam wystudzone i rozpuszczone masło i delikatnie mieszam z ciastem.
Wylewam do wyłożonej papierem formy piekę około 25 minut w temp 165*c. Po upieczeniu studzę na kratce.

Biszkopt jasny:

Ciasto serowo-wiśniowe
Biszkopt jasny również robię według przepisu

Białka oddzielam ostrożnie od żółtek, miksuję na pianę pod koniec wsypuję partiami cukier i dalej miksuję aż masa będzie gęsta i lśniąca, następnie dodaję po jednym żółtku aż do połączenia, wsypuję partiami mąkę wymieszaną z proszkiem.
Zmiksowane ciasto wylewam do takiej samej blachy jak piekłam ciemny biszkopt i piekę 20 minut w temp 160*c.

Po upieczeniu studzę na kratce kuchennej.

Warstwa serowa:

Ciasto serowo-wiśniowe
Wszytskie składniki sernika mieszam krótko do połączenia

Wszystkie składniki umieszczam w misie miksera miksuję krótko, tylko do jednolitego połączenia składników, wylewam na wyłożoną pergaminem blachę taka samą jak piekły się biszkopty, piekę sernik 45 minut w temp 175*c, studzę przy otwartych drzwiczkach piekarnika do momentu aż całkiem ostygnie.

Krem budyniowy:

Ciasto serowo-wiśniowe
Na budyniu z masłem robię krem do pzrełozenia sernika

Na mleku z cukrami gotuję budyń, studzimy.
Miękkie masło ucieram na puch dodaję po łyżce zimnego budyniu aż do skończenia, pod koniec miksując wlewam cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszam mikserem do połączenia.

Warstwa wiśniowa:

Ciasto serowo-wiśniowe
wiśnie rozpuszczam z galaretkami miksuje blenderem

Wiśnie z syropem przelewam do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewam, aby były gorące ale nie gotuje, mieszam z sokiem z cytryny, wsypuję galaretki w proszku i żelatynę i mieszam do momentu aż się rozpuszczą, można też zmiksować blenderem na mus, zostawiam do lekkiego stężenia.
Poncz: Składniki ponczu mieszam ze sobą

Złożenie ciasta:

Ciasto serowo-wiśniowe
Na sam koniec skladam sernik i dekoruję

Na dnie blachy układam najpierw ciemny biszkopt, skrapiam połową ponczu z likierem, smaruję cienką warstwą dżemu wiśniowego, oraz połową kremu budyniowego.

Daję warstwę serową oraz resztę kremu budyniowego, tężejącą warstwę wiśniową i przykrywam jasnym biszkoptem, skrapiam reszta ponczu, dekoruję polewa czekoladowa oraz posypką z białej czekolady.
Życzę słodkich wypieków!


Tagi:

ciasta