Sposób przygotowania:
Tort truflowy
Upiec dwa biszkopty(najlepiej dzień wcześniej)Oba biszkopty przekroić na pół.
Wykonanie kremu:
Mleko podgrzać,rozpuścić w nim cukierki i cukier.Wystudzić.Masło utrzeć na puch z żółtkami,dodawać po łyżce masy truflowej i ucierać.Krem Odstawić na godzinę do lodówki.
Biszkot nasączyć ponczem ,posmarować kremem truflowym i powciskać w niego wiśnie ,na to ułożyć kolejny biszkopt ,nasączyć i przełóżyć kremem i tak do ostatniego biszkoptu (najlepsze są wiśnie z wiśniówki ,ale mogą też być z kompotu jeśli tort robimy dla dzieci)
Dekorujemy ubitą śmietaną i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zamiast wiśni z kompotu używałąm również dżemu wiśniowego z dużymi kawałkami owoców.Nasączony biszkopt smarowałąm cienko dżemem ,na dżemie rozsmarowywałam cienko krem truflowy i przykrywałam następnym biszkoptem(też smaczny.
Wykonanie kremu:
Mleko podgrzać,rozpuścić w nim cukierki i cukier.Wystudzić.Masło utrzeć na puch z żółtkami,dodawać po łyżce masy truflowej i ucierać.Krem Odstawić na godzinę do lodówki.
Biszkot nasączyć ponczem ,posmarować kremem truflowym i powciskać w niego wiśnie ,na to ułożyć kolejny biszkopt ,nasączyć i przełóżyć kremem i tak do ostatniego biszkoptu (najlepsze są wiśnie z wiśniówki ,ale mogą też być z kompotu jeśli tort robimy dla dzieci)
Dekorujemy ubitą śmietaną i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Zamiast wiśni z kompotu używałąm również dżemu wiśniowego z dużymi kawałkami owoców.Nasączony biszkopt smarowałąm cienko dżemem ,na dżemie rozsmarowywałam cienko krem truflowy i przykrywałam następnym biszkoptem(też smaczny.