krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort truflowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Tort truflowy

Składniki:

Tort truflowy

 

  • Upiec dwa biszkopty:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1i 1/3 szklanki mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • Krem truflowy:
  • 30 dag masła
  • 30 dag cukierków trufli
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • wiśnie z kompotu
  • Do nasączenia:
  • 3/4 l przegotowanej wystudzonej wody
  • 1 kieliszek spirytusu (jeśli tort robimy dla dzieci ,to nie dajemy alkoholu do ponczu)
  • cukier do smaku(poncz nie powinien być zbyt słodki)
  • można dodać do ponczu kilka kropli aromatu rumowego lub sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Tort truflowy
Upiec dwa biszkopty(najlepiej dzień wcześniej)Oba biszkopty przekroić na pół.

Wykonanie kremu:

Mleko podgrzać,rozpuścić w nim cukierki i cukier.Wystudzić.Masło utrzeć na puch z żółtkami,dodawać po łyżce masy truflowej i ucierać.Krem Odstawić na godzinę do lodówki.

Biszkot nasączyć ponczem ,posmarować kremem truflowym i powciskać w niego wiśnie ,na to ułożyć kolejny biszkopt ,nasączyć i przełóżyć kremem i tak do ostatniego biszkoptu (najlepsze są wiśnie z wiśniówki ,ale mogą też być z kompotu jeśli tort robimy dla dzieci)

Dekorujemy ubitą śmietaną i wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Zamiast wiśni z kompotu używałąm również dżemu wiśniowego z dużymi kawałkami owoców.Nasączony biszkopt smarowałąm cienko dżemem ,na dżemie rozsmarowywałam cienko krem truflowy i przykrywałam następnym biszkoptem(też smaczny.