Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1418]

Tort urodzinowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny torcik na urodziny

Tort urodzinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort urodzinowy

 

  • BISZKOPT

 

 

  • cukier-1 szklanka
  • mąka-1 szklanka
  • proszek do pieczenia-1 łyżeczka
  • KREM
  • śmietana 36% ( Puratos)- 600 ml
  • cukier puder -1 łyżka
  • śmietan fix - 2 opak
  • DODATKOWO
  • dżem wiśniowy
  • wiórki kokosowe
  • PONCZ
  • woda gotowana - 1 szkl
  • sok z cytryny -0,5 szt
  • cukier -1 łyżka
  • spirytus - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy
BISZKOPT Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą i cukrem na sztywno. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia Dno prodiża , wyłożyć papierem do pieczenia, natłuścić tłuszczem. Ciasto wylać do prodiża , piec 35 minut w nagrzanym piekarniku 175 stop. Ciasto przekroić na 3 części. KREM Kremówkę ubić na sztywno, dodać pozostałe składniki, dalej ubijać, aż masa śmietanowa będzie gęsta. PONCZ Składniki ponczu wymieszać,krążki ciasta, nasączyć ponczem. Na paterze ułożyć pierwszy krążek ciasta, posmarować kremem śmietanowym. Przykryć drugim krążkiem ciasta, posmarować dżemem . Przykryć ostatnim krążkiem ciasta. Wierzch i boki tortu, posmarować kremem śmietanowym,tort obsypać wiórkami kokosowymi, udekorować według własnego uznania.
Tort urodzinowy
Składniki ciasta zostały połączone i wymieszane
Tort urodzinowy
Na pierwszy krążek został wyłożony krem śmietankowy
Tort urodzinowy
Drugi krążek ciasta został posmarowany dżemem
Tort urodzinowy
Tort został przełożony i obsypany wiórkami kokosowymi