Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy dla mojej mamy
Przygotowanie:
Upiec biszkopt z kawałkami czekolady w formie serca.
Odstawić do ostudzenia.
Upiec biszkopt kakaowy w okrągłej tortownicy i również odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietana - fix ,dodać rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę i połączyć.Dodać osączone z alkoholu część wisienek i przełożyć biszkopt serce i biszkopt ciemny.
Następnie rozetrzeć dokładnie margarynę i dodawać stopniowo nutellę.Dodać resztę wisienek i powstałą masą obsmarować ciemny biszkopt.
Pianki rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem wody.Dodać 1/2 cukru pudru i wymieszać.Zdjąć z kąpieli wodnej i dodać resztę cukru pudru i zagniatać.Masa jest klejąca,ale w miarę wyrabiania uzyska konsystencję modeliny.
Aby uzyskać masę do obłożenia należy powstałą masę rozwałkować obsypując stolnicę i wałek mąką ziemniaczaną.Przed nałożeniem na tort należy ciasto delikatnie obsmarować kremem,aby się dokładnie przykleiło.Obwinąć biszkopt-serce A nadmiar masy obciąć.
"Skleić" oba razem,umiejscawiając serce na środku.
Z pozostałej masy dodając barwniki stworzyć własną dekorację.Moje barwniki okazały się nie takie jak chciałam.
Zapomniałam dodać że każdy placek tortu nasączałam lekką kawą z odrobiną cukru i 2 kieliszkami wódki.
''Podział" kremu można wybrać dowolny , jak i ozdoby wg własnego upodobania.Musiałam sie spieszyć ze względu na brak czasu,bo w przeciwnym razie zrobiłabym bardziej przemyślane dekoracje.
Przepis na masą dostałam od kucharki która przygotowywała ciasta na I - szej komunii u koleżanki.Jednak ona miała różne pianki,a mnie udało się kupić jedynie różowe.
Upiec biszkopt z kawałkami czekolady w formie serca.
Odstawić do ostudzenia.
Upiec biszkopt kakaowy w okrągłej tortownicy i również odstawić do ostygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym i śmietana - fix ,dodać rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę i połączyć.Dodać osączone z alkoholu część wisienek i przełożyć biszkopt serce i biszkopt ciemny.
Następnie rozetrzeć dokładnie margarynę i dodawać stopniowo nutellę.Dodać resztę wisienek i powstałą masą obsmarować ciemny biszkopt.
Pianki rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem wody.Dodać 1/2 cukru pudru i wymieszać.Zdjąć z kąpieli wodnej i dodać resztę cukru pudru i zagniatać.Masa jest klejąca,ale w miarę wyrabiania uzyska konsystencję modeliny.
Aby uzyskać masę do obłożenia należy powstałą masę rozwałkować obsypując stolnicę i wałek mąką ziemniaczaną.Przed nałożeniem na tort należy ciasto delikatnie obsmarować kremem,aby się dokładnie przykleiło.Obwinąć biszkopt-serce A nadmiar masy obciąć.
"Skleić" oba razem,umiejscawiając serce na środku.
Z pozostałej masy dodając barwniki stworzyć własną dekorację.Moje barwniki okazały się nie takie jak chciałam.
Zapomniałam dodać że każdy placek tortu nasączałam lekką kawą z odrobiną cukru i 2 kieliszkami wódki.
''Podział" kremu można wybrać dowolny , jak i ozdoby wg własnego upodobania.Musiałam sie spieszyć ze względu na brak czasu,bo w przeciwnym razie zrobiłabym bardziej przemyślane dekoracje.
Przepis na masą dostałam od kucharki która przygotowywała ciasta na I - szej komunii u koleżanki.Jednak ona miała różne pianki,a mnie udało się kupić jedynie różowe.
Sarenka
czekoladka145