Sposób przygotowania:
Tort urodzinowy z masą kokosową
Upiec biszkopty, jeden biały drugi kakaowy. Jajka ubić z cukrem dodać wodę, mąkę i proszek do pieczenia . upiec w tortownicy o śr 22-23 cm, ok 35 min w 180 st.. Po upieczeniu wystudzić i przekroić każdy na 4 placki.
masa;Wiórki kokosowe zmielić w młynku na mączkę. Od mleka odlać pół szkl do rozrobienia budyniu, mleko zagotować, dodać wiórki kokosowa i chwilkę pogotować, dodać budyń. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i okryć folią by nie wytworzyła się skórka. Wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, po łyżce dodać budyń i na koniec sok z cytryny do smaku.
Poncz wymieszać , nasączać każdą warstwę i smarować na przemian masą i dżemem. Wierzch obsmarować białą masą do reszty dodać trochę kakao i dekorować wedle uznania.
masa;Wiórki kokosowe zmielić w młynku na mączkę. Od mleka odlać pół szkl do rozrobienia budyniu, mleko zagotować, dodać wiórki kokosowa i chwilkę pogotować, dodać budyń. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i okryć folią by nie wytworzyła się skórka. Wystudzić.
Margarynę utrzeć z cukrem, po łyżce dodać budyń i na koniec sok z cytryny do smaku.
Poncz wymieszać , nasączać każdą warstwę i smarować na przemian masą i dżemem. Wierzch obsmarować białą masą do reszty dodać trochę kakao i dekorować wedle uznania.
Pyza
A tort piękny! ja nie mam cierpliwości do dekorowania...
luna19
no tak :) dobre pytanie .. pieklam w tortownicy o srednicy 22-23 cm taka mniejsza .
A.B.
bajtek
jovi
bernika
Natala1210
Wokalista
Byłem na urodzinkach, serdecznie polecam.
MEGA PYSZNY TORT!
5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 !
anna5