SUPERPRZEPIS

Tort urodzinowy z masą kokosową

  • 9
  • luna19
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16
Tort urodzinowy z masą kokosową

Tort urodzinowy z masą kokosową

Składniki:

Tort urodzinowy z masą kokosową

 

  • Biszkopty x2

 

  • 5 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki wody
  • 1 i 3/4 szkl mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

 

  • do ciemnego biszkopta 3 łyżki kakao zamiast 3 łyżek mąki

 

  • masa
  • 2 szkl wiórek kokosowych
  • 3 szkl mleka
  • 2 budynie waniliowe lub kokosowe
  • 2 kostki margaryny Kasia
  • 1 szkl cukru
  • sok z połowy cytryny
  • kakao

 

  • poncz do nasączenia
  • 3 szkl wody przegotowanej
  • sok z 1,5 cytryny
  • 100 ml wódki
  • 3 łyżki cukru

 

  • dodatkowo 2 słoiczki dżemu (dowolny)

 

 

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy z masą kokosową
Upiec biszkopty, jeden biały drugi kakaowy. Jajka ubić z cukrem dodać wodę, mąkę i proszek do pieczenia . upiec w tortownicy o śr 22-23 cm, ok 35 min w 180 st.. Po upieczeniu wystudzić i przekroić każdy na 4 placki. 



masa;Wiórki kokosowe zmielić w młynku na mączkę. Od mleka odlać pół szkl do rozrobienia budyniu, mleko zagotować, dodać wiórki kokosowa i chwilkę pogotować, dodać budyń. Po zagotowaniu zdjąć z ognia i okryć folią by nie wytworzyła się skórka. Wystudzić.

Margarynę utrzeć z cukrem, po łyżce dodać budyń i na koniec sok z cytryny do smaku.



Poncz wymieszać , nasączać każdą warstwę i smarować na przemian masą i dżemem. Wierzch obsmarować białą masą do reszty dodać trochę kakao i dekorować wedle uznania.