justka.zet

justka.zet

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 137]

Tort w płaszczyku kokosowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Białka oddzielić od żółtek, po czym ubić na sztywna pianę. Podczas ubijania stopniowo wsypywać cukier i cukier waniliowy.

Tort w płaszczyku kokosowym

Składniki:

Tort w płaszczyku kokosowym

 

  • 8 dag mąki
  • 8 dag mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego Świdnicki
  • 3 łyżeczki żelatyny Świdnicki
  • 1 puszka ananasów
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 15 dag wiórków kokosowych marki Świdnicki
  • 4 łyżki konfitury ananasowej lub morelowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Świdnicki
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka tłuszczu do posmarowania formy

 

Sposób przygotowania:

Tort w płaszczyku kokosowym
Dodać żółtka, przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie wsypać połowę wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Tortownicę (śr. 24 cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temp. 175oC. Upieczony biszkopt wyjąć z formy, odłożyć do przestygnięcia. Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i zrumienić na złoty kolor, odłożyć do miseczki i dobrze wystudzić. Ananasy osączyć na sitku, pokroić na małe kawałki. 3 owoców zmiksować z sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną żelatynę, wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wymieszać z ubitą śmietaną. Przestudzony placek przeciąć wzdłuż na trzy części. Spód posmarować konfiturą, przykryć drugą warstwą biszkoptu. Posmarować 1/3 kremu ananasowego, przykryć trzecią częścią ciasta. Brzeg uformowanego tortu posmarować cienko odrobiną kremu, a resztę kremu rozłożyć na wierzch. Łyżeczką zrobić w nim małe zagłębienia, posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi cały tort (również boki). Udekorować kawałkami ananasa.

Tagi:

jajko jajka