Sposób przygotowania:
Tort w płaszczyku kokosowym
Dodać żółtka, przesianą mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie wsypać połowę wiórków kokosowych i dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Tortownicę (śr. 24 cm) wysmarować tłuszczem, wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temp. 175oC. Upieczony biszkopt wyjąć z formy, odłożyć do przestygnięcia. Na suchą patelnię wsypać wiórki kokosowe i zrumienić na złoty kolor, odłożyć do miseczki i dobrze wystudzić. Ananasy osączyć na sitku, pokroić na małe kawałki. 3 owoców zmiksować z sokiem z cytryny, dodać rozpuszczoną żelatynę, wstawić do lodówki. Gdy zacznie tężeć, wymieszać z ubitą śmietaną. Przestudzony placek przeciąć wzdłuż na trzy części. Spód posmarować konfiturą, przykryć drugą warstwą biszkoptu. Posmarować 1/3 kremu ananasowego, przykryć trzecią częścią ciasta. Brzeg uformowanego tortu posmarować cienko odrobiną kremu, a resztę kremu rozłożyć na wierzch. Łyżeczką zrobić w nim małe zagłębienia, posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi cały tort (również boki). Udekorować kawałkami ananasa.