puma

puma

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort w różyczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Tort doskonały na urodziny bądź inną okazję, bardzo ładnie prezentuje się na stole i niesamowicie smakuje :)

Tort w różyczki

Składniki:

Tort w różyczki

 

 

  • Masa:
  • 4 łyżki cukru
  • 1 l śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 3 łyżki żelatyny

 

  • 1 szt galaretki wiśniowej
  • Syrop z brzoskwiń w puszce lub gotowy domowy 1 szklanka
  • odrobina różowego barwnika w proszku do ciasta

 

Sposób przygotowania:

Tort w różyczki
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić "na parze". Zdjąć z garnka i jeszcze chwilę ubijać do przestygnięcia. Dodać pozostałe składniki - wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wlać do wysmarowanej dużej tortownicy i piec w 160 stopniach C ok 40 minut. Masa: Żelatynę rozpuścić w małej ilości zimnej wody. Syrop zagotować, rozpuścić w nim żelatynę. Przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić dodając cukier i cukier waniliowy, pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną żelatynę. Galaretkę wiśniową przygotować według opisu na opakowaniu i schłodzić do stężenia. Upieczony biszkopt przekroić na 3 blaty. Nasączyć pozostałym syropem z brzoskwiń. Cienko przekładać śmietaną, pokrojonymi brzoskwiniami i galaretką pokrojoną w kostkę. Pozostałą ubitą śmietanę podzielić na 3 części, do każdej dodać odrobinę barwnika różowego, posmarować cieniutko wierzch i boki tortu i wyciskać rękawem cukierniczym różyczki. Tak udekorowany tort odstawić do lodówki do stężenia. Przepis i zdjęcia mojego autorstwa.