Sposób przygotowania:
Domowy tort węgierski
Ciasto
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy białka jajek na sztywno, porcjami wsypujemy cukier a następnie żółtka. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy do połączenia składników a następnie przekładamy do przygotowanej formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 20-25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy. Rozcinamy na dwa równe blaty. Na jeden blat wykładamy równą warstwę wiśni.
Krem:
Przygotowujemy budynie wg. przepisu, dodając nieco mniej mleka (950ml) a do niego miąższ z jednej laski wanilii. Budyń przykrywamy szczelnie folią spożywczą żeby nie powstał „kożuszek” i studzimy. Masło ubijamy na puszystą masę i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Budyń przekładamy do misy miksera i cały czas miksujemy aż masa będzie jednolita.
Połowę masy budyniowej wykładamy na wiśnie. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Resztę masy nakładamy na drugi blat. Wygładzamy i posypujemy grubo posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy białka jajek na sztywno, porcjami wsypujemy cukier a następnie żółtka. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy do połączenia składników a następnie przekładamy do przygotowanej formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 20-25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy. Rozcinamy na dwa równe blaty. Na jeden blat wykładamy równą warstwę wiśni.
Krem:
Przygotowujemy budynie wg. przepisu, dodając nieco mniej mleka (950ml) a do niego miąższ z jednej laski wanilii. Budyń przykrywamy szczelnie folią spożywczą żeby nie powstał „kożuszek” i studzimy. Masło ubijamy na puszystą masę i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Budyń przekładamy do misy miksera i cały czas miksujemy aż masa będzie jednolita.
Połowę masy budyniowej wykładamy na wiśnie. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Resztę masy nakładamy na drugi blat. Wygładzamy i posypujemy grubo posiekanymi orzechami laskowymi.
Smacznego!
misia5
marietta