kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Domowy tort węgierski

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Tort jest przepyszny, kremowa góra z intensywnym aromatem wanilii, alkoholizowane wiśnie i pyszny czekoladowy biszkopt. Marzenie każdego łasucha.

Domowy tort węgierski

Składniki:

Domowy tort węgierski

podstawowe

  • (na tortownice o średnicy 28 cm)

 

  • ciasto:
  • 6 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki pszennej tortowej bez 2 łyżek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 lekko czubate łyżki kakao

 

  • krem:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego
  • laska wanilii (opcjonalnie)
  • 100g masła
  • 950ml mleka

 

Sposób przygotowania:

Domowy tort węgierski
Ciasto

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ubijamy białka jajek na sztywno, porcjami wsypujemy cukier a następnie żółtka. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy do połączenia składników a następnie przekładamy do przygotowanej formy. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez około 20-25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Studzimy. Rozcinamy na dwa równe blaty. Na jeden blat wykładamy równą warstwę wiśni.

Krem:

Przygotowujemy budynie wg. przepisu, dodając nieco mniej mleka (950ml) a do niego miąższ z jednej laski wanilii. Budyń przykrywamy szczelnie folią spożywczą żeby nie powstał „kożuszek” i studzimy. Masło ubijamy na puszystą masę i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Budyń przekładamy do misy miksera i cały czas miksujemy aż masa będzie jednolita.

Połowę masy budyniowej wykładamy na wiśnie. Przykrywamy drugim blatem lekko dociskając. Resztę masy nakładamy na drugi blat. Wygładzamy i posypujemy grubo posiekanymi orzechami laskowymi.

Smacznego!

Tagi:

tort