Tort wiedeński marcello

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

wiedeński tort marcello z kremem maślanym

Tort wiedeński marcello

Składniki:

Tort wiedeński marcello

 

  • Składniki:
  • 3 łyżki mąki
  • 10 łyżek kakao
  • 10 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • Krem maślany:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 30 dag masła
  • 1 kieliszek spirytusu
  • esencja rumowa
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 1 kieliszek spirytusu
  • esencja rumowa
  • 3 dag margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania:

Tort wiedeński marcello
Przygotowanie: Przesianą mąkę wymieszać dokładnie z kakao.Jajka starannie umyć,oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać z mąką z kakaem.Białka ubić na sztywną pianę,dodać do masy,wymieszać.Przełożyć delikatnie ciasto do tortownicy i piec w temp.180s.c .Przyrządzić krem; jajka podgrzać z cukrem,ubić na pulchną masę.Utrzeć masło i dodawać ubitą masę jajową,spirytus i esencję rumową.Upieczone i ostudzone krążki ciasta przełożyć kremem maślanym .Boki tortu wyrównać.Wierzch i boki posmarować kremem,można przysypać okruchami z ciasta wymieszanymi z ostudzoną margaryną rozpuszczoną z cukrem i kakao.Posypać tort.

Tagi:

jajko jajka