Sposób przygotowania:
Tort winogronowy
Winogrona opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Utrzeć na ciasto 1/2 tłuszczu z 4 czubatymi łyżkami cukru i 1 cukrem waniliowym. Dodać żółtko. zmieszać mąkę z mąką ziemniaczaną (1/2 łyżki odłożyć) i odrobiną proszku do pieczenia. Dodać mleko oraz 1/2 mielonych migdałów, wymieszac wszystkie składniki. Posmarować tłuszczem tortownicę o śred. 28 cm, napełnić ciastem. Rozsmarować ciasto łyżką po bokach formy, tak aby pośrodku powstało zagłębienie.
MASA MIGDAŁOWA:
Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć reszte tłuszczu. W trakcie ucierania wsypywać stopniowo 2 czubate łyżki cukru i cukier waniliowy. dodać żółtka i białe wino, reszte mąki ziemniaczanej oraz migdałów. Ubić białka z resztą cukru i szczyptą soli. wymieszać delikatnie pianę z masą migdałową, dodać winogrona. Wyłożyć masę na ciasto w tortownicy, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 80 minut w temp. 175 stop. C., po 40 minutach dokładnie przykryć pergaminem. Wyjąć upieczony tort z formy, odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować winogronami.
MASA MIGDAŁOWA:
Oddzielić białka od żółtek. Utrzeć reszte tłuszczu. W trakcie ucierania wsypywać stopniowo 2 czubate łyżki cukru i cukier waniliowy. dodać żółtka i białe wino, reszte mąki ziemniaczanej oraz migdałów. Ubić białka z resztą cukru i szczyptą soli. wymieszać delikatnie pianę z masą migdałową, dodać winogrona. Wyłożyć masę na ciasto w tortownicy, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec 80 minut w temp. 175 stop. C., po 40 minutach dokładnie przykryć pergaminem. Wyjąć upieczony tort z formy, odstawić do ostygnięcia. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować winogronami.