Sposób przygotowania:
Tort wiśniowo-śmietanowy
Wiśnie wydrylować i zasypać cukrem, pozostawić do następnego dnia, aby puściły sok. Odsączyć sok z wiśni i uzupełnić wodą do 600 ml. Zagotować i rozpuścić w nim Galaretki wiśniowe, pozostawić do ostudzenia. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić mikserem z odrobiną soli na sztywno, dodać żółtka i 8 łyżek cukru cały czas ubijając. Następnie dodawać po trochę przesianą mąkę i mieszać delikatnie łyżką. Piec w temp ok 180 stopni ok 20 min. do tzw. suchego patyczka. Na biszkopcie rozłożyć wiśnie i zalać gęstniejącą Galaretką wiśniową. Schłodzić. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na sztywno. Żelatynę rozpuścić w 100 ml wrzącej wody, lekko przestudzić i połączyć ze śmietaną. Rozsmarować na galaretce wiśniowej. Można zrobić „esy floresy” z czekolady lub zetrzeć ją na tarce.