Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Książka Kucharska: Torty i ciasta tortowe Madiji

Tort wiśniowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

troszkę pracochłonny,a le za to jaki efekt!

Tort wiśniowy

Składniki:

Tort wiśniowy

 

 

Sposób przygotowania:

Tort wiśniowy
Przygotowanie: 1.Ubijamy pianę z białek, następnie dodajemy cukier i żółtka nadal ubijając. Mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia wsypujemy przez sitko i delikatnie mieszamy. Przelać ciasto do tortownicy i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 1700C. Po upieczeniu i wystygnięciu biszkopt przeciąć na 3 krążki. 2.Masło miksujemy z cukrem. Po zmiksowaniu dzielimy masę na 3 części. Jedną część mieszamy z kakao, drugą z sokiem cytrynowym, a trzecią z wiśniami- wg uznania. 3.Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy kakao (ew. rozpuszczamy czekoladę). 4.Pierwszy biszkopt smarujemy różową masa i rozrzucamy kawałki czekolady. Przykładamy drugim biszkoptem, smarujemy go białą masą i posypujemy wiśniami. Kładziemy trzeci biszkopt i polewamy polewą. Na polewie według uznania robimy kwiatki z różnych kolorów masy i układamy wiśnie. Boki smarujemy masą i obsypujemy posypką.