Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Tort z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

tort dekorować można wg. własnego pomysłu.

Tort z ananasem

Składniki:

Tort z ananasem

 

  • Ciasto: 2 szklanki maki
  • 2 szklanki cukru
  • pół kostki margaryny
  • kisiel cytrynowy
  • mały proszek do pieczenia
  • 4 jaja
  • szklanka gęstej śmietany
  • Krem:
  • 25 dag masła roślinnego
  • szklanka cukru pudru
  • 3 jaja
  • łyżka kakao
  • Poncz:
  • 2 szklanki wody 3 łyżki cukru
  • olejek rumowy
  • kieliszek spirytusu
  • sok z cytryny
  • kawałki ananasa z puszki, rodzynki,
  • galaretka wiśniowa

 

Sposób przygotowania:

Tort z ananasem
W makutrze utrzeć, margarynę z żółtkami. Stopniowo dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem a na końcu śmietanę.Z białek ubić pianę na sztywno, włożyć do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy, upiec na złoty kolor. Utrzeć masło z cukrem na pulchną masę i stopniowo dodawać po jednym jajku. Krem należy podzielić na dwie części, jedną zostawić białą, a drugą wymieszać z kakao. Składniki ponczu połączyć razem. Ciasto ostudzić i przekroić na trzy części, każdą nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Na wierzchu posmarować biały krem, zalać galaretką i udekorować kawałkami ananasa i rodzynkami.

Tagi:

ciasto mak