sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Tort z biszkoptem kukurydzianym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Tort przygotowałam na imieniny babci. Jeden biszkopt upiekłam tradycyjny a drugi kukurydziany. Jest lżejszy i delikatniejszy.

Tort z biszkoptem kukurydzianym

Składniki:

Tort z biszkoptem kukurydzianym

 

 

  • Biszkopt kakaowy
  • 180 g mąki
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Krem budyniowy
  • 2 budynie śmietankowe
  • 600 ml mleka
  • 2-3 łyżek cukru
  • 200 g miękkiej margaryny

 

  • nasączenie
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki cukru
  • ok 1 szklanka wody

 

  • dodatkowo
  • ok 3/4 gorzkiej czekolady
  • dżem malinowy

Sposób przygotowania:

Tort z biszkoptem kukurydzianym
Biszkopt kukurydziany przygotowujemy bardzo podobnie do tradycyjnego. Ubijamy białka z dodatkiem soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier, wanilię i stopniowo po jednym żółtku. Na koniec dosypujemy make kukurydzianą. Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. zostawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy biszkopt kakaowy. Biała ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Powoli dosypujemy cukier, potem dodajemy po jednym żółtku. Mąkę musimy przesiać z proszkiem i kakao. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy już łyżka. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia. 500 ml mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z budyniami. Powoli wlewamy do gotującego się mleka. Zostawiamy do ostygnięcia. Miękka margarynę ucieramy na gładko, dodajemy stopniowo zimny budyń. Do przygotowania nasączenia obieramy cytrynę, kroimy w plastry. Do garnka wlewamy wodę, wrzucamy cytrynę i dodajemy cukier. Całość gotujemy przez chwile. Przelewamy przez sitko i zostawiamy aby wystygło. Oba biszkopty kroimy na pół. Układamy jeden ciemny, nasączany, smarujemy dżemem i krem. Postępujemy tak z każdym biszkoptem. Na całość nakładamy resztę kremu. Obsypujemy tort startą czekoladą.