cukiernik1212

cukiernik1212

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Tort z Ganaszem

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny tort................ :)

Tort z Ganaszem

Składniki:

Tort z Ganaszem

 

  • 1 kostka margaryny - na krem
  • 1 tabliczka czekolady - na krem
  • 1/3 szklanki mleka - na krem
  • 1/3 szklanki cukru - na krem
  • Ganasz : 250 g posiekanej czekolady
  • 235 ml śmietany tortowej
  • 1 łyżka rumu ( nie trzeba )
  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki przennej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • Można uzyc kremu z paczki - Ja uzyłam waniliowego do ozdoby )

 

Sposób przygotowania:

Tort z Ganaszem
krem :

1. Mleko zagrzać ( nie gotować ! )
2. Wsypać posiekaną czekoladę, dodać cukier i wysyudzić
3. Margaryne utrzeć mikserem, stopniowo dodawać zimną masę czekoladową.

Ganasz czekoladowy:

1. Na malym ogniu podgrzac śmietankę.Doprowadzić do wrzenia.
2. Dodać czekolade i wymieszać trzepaczką.
3. Dodać rum.
4. Czekany aż lekko przestydnie i polewamy ciasto.

Biszkopt :

Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier i żółtka
Dodać mąki. Upiec.

1.Biszkopt przekroic po ostygdnięciu. Posmarowac kremem. Na końcu polać Ganaszem.

Temperatura piekarnika : 165oC

Czas pieczenia: 30/40 min