kasia15x

kasia15x

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort z kremem czekoladowym i bitą śmieta

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Zawszę kiedy piekę biszkopt na tort, po wyjęciu z piekarnika ustawiam go do góry dnem na brzegach 3 szklanek. Wtedy ciasto nie opada.;)

Tort z kremem czekoladowym i bitą śmieta

Składniki:

Tort z kremem czekoladowym i bitą śmieta

 

  • Biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki mąki (ok.20 dag)
  • szklanka cukru
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Nasączenia:
  • 250 ml wody
  • 2,5 łyżeczki cukru
  • kilka kropli aromatu rumowego

 

  • gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym
  • 300 ml mleka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 śmietan - fix
  • wiórki kokosowe
  • posypka czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Tort z kremem czekoladowym i bitą śmieta
Białka ubijamy osobno na sztywną pianę. Miksując dodajemy cukier i żółtka. Następnie mieszając drewnianą łyżką wsypujemy po trochu mąki przesianej z proszkiem. Ciasto wylewamy na tortownicę i pieczemy ok. godziny w 180 stopniach.Wystudzony biszkopt kroimy na trzy warstwy.krem przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu. W gorącej wodzie rozpuszczamy cukier i aromat.Na spód tortownicy układamy pierwszą część ciasta.Nasączamy wystudzonym ponczem i smarujemy połową kremy czekoladowego. Z drugim plackiem postępujemy tak samo. Nakładamy 3 cześć ciasta i polewamy ponczem. Teraz ubijamy śmietanę pod koniec dodając śmietan - fix. Wierzch i boki tortu smarujemy bitą śmietaną, zostawiając trochę do dekoracji. Boki tortu obsypujemy wiórkami kokosowymi pomieszanymi z posypką czekoladową. Wierzch dekorujemy odpowiednio do okazji.;)