paulisia_elk

paulisia_elk

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 167]

Tort z kremem maślanym i dżemem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwy i bardzo pyszny tort

Tort z kremem maślanym i dżemem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort z kremem maślanym i dżemem

 

  • Na biszkopt:
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl cukru
  • 3/4 mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • Do nasączenia biszkoptu:
  • amaretto wymieszane z wodą
  • Na krem maślany:
  • 140 g cukru
  • 2 białka jaj
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 200 g masła
  • +
  • dżem malinowy
  • migdały siekane
  • kakao

 

 

Sposób przygotowania:

Tort z kremem maślanym i dżemem
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Potem dodajemy po jednym żółtku, delikatnie aż każde się dokładnie wmiesza. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy i mieszamy delikatnie z pianą z białek. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni.
Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy.
Krem maślany:
Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy z 6 łyżkami wody do uzyskania gęstego syropu. Nie możemy pozwolić by zrobił się karmel. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie wlewamy jeszcze gorący syrop dalej mieszając. Ubijamy aż piana będzie zupełnie zimna. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżeczkach wrzątku, studzimy, mieszamy z masłem i całość łączymy delikatnie z masą białkową. Gdy krem wyjdzie za bardzo płynny wkładamy do lodówki aż zgęstnieje.
Nasączone blaty ciasta przekładamy dżemem i kremem.
Boki dekorujemy siekanymi migdałami, a wierzch sercem z kakao.
Tort z kremem maślanym i dżemem
Z biszkoptem obchodzimy się delikatnie żeby nam nie opadł
Tort z kremem maślanym i dżemem
Biszkopt mozna upiec tez w wrsji z kakao dla lepszego kontrastu