Sposób przygotowania:
Tort z kremem maślanym i dżemem
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Na koniec powoli dodajemy cukier cały czas ubijając. Potem dodajemy po jednym żółtku, delikatnie aż każde się dokładnie wmiesza. Mąki mieszamy ze sobą, przesiewamy i mieszamy delikatnie z pianą z białek. Masę wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni.
Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy.
Krem maślany:
Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy z 6 łyżkami wody do uzyskania gęstego syropu. Nie możemy pozwolić by zrobił się karmel. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie wlewamy jeszcze gorący syrop dalej mieszając. Ubijamy aż piana będzie zupełnie zimna. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżeczkach wrzątku, studzimy, mieszamy z masłem i całość łączymy delikatnie z masą białkową. Gdy krem wyjdzie za bardzo płynny wkładamy do lodówki aż zgęstnieje.
Nasączone blaty ciasta przekładamy dżemem i kremem.
Boki dekorujemy siekanymi migdałami, a wierzch sercem z kakao.
Biszkopt kroimy na 3 części i nasączamy.
Krem maślany:
Do rondla wsypujemy cukier i gotujemy z 6 łyżkami wody do uzyskania gęstego syropu. Nie możemy pozwolić by zrobił się karmel. Białka ubijamy na sztywna pianę i delikatnie wlewamy jeszcze gorący syrop dalej mieszając. Ubijamy aż piana będzie zupełnie zimna. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżeczkach wrzątku, studzimy, mieszamy z masłem i całość łączymy delikatnie z masą białkową. Gdy krem wyjdzie za bardzo płynny wkładamy do lodówki aż zgęstnieje.
Nasączone blaty ciasta przekładamy dżemem i kremem.
Boki dekorujemy siekanymi migdałami, a wierzch sercem z kakao.